Nagyot esett a Fidesz támogatottsága a választások óta, de az ellenzéké nem nőtt

Hét százalékot esett a kormánypárt népszerűsége.

2018. szeptember 26., 12:13

Szerző:

A választások előtti utolsó felméréshez képest mintegy 7 százalékot esett a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében - írja a hvg.hu a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása alapján.

A felmérés szerint a Fidesz támogatottsága és a bizonytalanok aránya szinkronban mozog idén március óta. A kormánypárt szimpatizánsai csökkennek (szeptemberre 37 százalékra), az el nem kötelezett polgárok száma nő (31 százalékra).

Az elemzés több konklúziót is levont. Egyrészt a Fidesz bánhatja a leszakadó félmillió szavazót, de örömmel konstatálhatja, hogy azokat még visszaszerezheti a bizonytalanok táborából. Az ellenzék pedig hiába örülne a Fidesz relatív gyengülésének, egyetlen elvesztett kormánypárti szavazót sem tudtak megszólítani.

A Fidesz a teljes lakosság körében 37 százalékon áll. A Jobbik 9, az MSZP 8, a DK pedig 6 százalékot ér el a teljes népességben. Az LMP 3 százaléka a Medián szerint nem lenne elég a küszöb megugrásához, a többiek pedig ennél is rosszabbul szerepeltek a szeptemberi mérésben.