Nagyon rákapott a rendőrség a sunyi, mobil traffipaxozára, pedig nem is fényképezhetne lesből

2019. február 4., 11:46

Szerző:

Decemberben törölték a közlekedési jogsértések dokumentálásához használt technikai eszközökre vonatkozó, hosszú ideje érvényben lévő ORFK-utasításból azt a passzust, amely előírta a rendőrségnek, hogy a police.hu-n minden hónapban tegye közzé, hol figyelik majd a gyorshajtókat – írja a 24.hu.

Valójában a rendőrségi oldalon a Sebességellenőrzések rovat már szeptember óta nem frissül.

A rendőrség azóta bejelentés nélkül, és egyre gyakrabban álcázva vagy lesből traffipaxozik.

A rendőrség tavaly májusban azzal magyarázta az álcázott gépkocsik bevetését, hogy az egyébként milliárdokból létrehozott Véda-rendszer fix helyekre telepített radarjai, illetve a hagyományos rendőrautókkal végzett ellenőrzések nem érik el a kívánt célt, mert az autósok egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg a traffipaxok látókörében van.

Emellett nyilatkozatokban igyekeztek drámai képet festeni az utakon kialakult helyzetről, ami indokolttá teszi a keményebb fellépést. „Magyarországon a közutakon a közlekedési fegyelem megbomlott, a közlekedőknek egy jelentős része nem jogkövető” – indokolt például Óberling József ezredes, rendőrségi főtanácsos.

Igen ám, csakhogy a rendőrségi törvény egyelőre változatlan formában van érvényben. A jogszabályban továbbra is az áll, hogy a rendőrségi honlapon be kell jelenteni az ellenőrzési terveket, a rendőrség csak úgy helyezhet el képfelvevőt és készíthet felvételt, hogy az bárki számára nyilvánvalóan észlelhető legyen, azaz

lesből vagy álcázott gépkocsiból a törvény szerint nem lehetne sebességet mérni.

A törvény szerint a képfelvevő által megfigyelt területre belépő személyek tájékoztatását elősegítő módon figyelemfelhívó jelzést, ismertetést kell elhelyezni a képfelvevők elhelyezéséről, az adatkezelés tényéről.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.