Nagyon is sokba kerül az adófizetőknek Orbán luxusrepülős meccsre utazgatása

2018. november 6., 09:59

Szerző:

Miután az Átlátszó megírta, hogy Garancsi István által bérelt magángéppel jár Orbán Viktor a Vidi külföldi meccseire, a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan a Népszavával azt közölte: „Orbán Viktor a MOL-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd. 

Mindez a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül." 

Csakhogy ez nem igaz, amit éppen Orbán belügyminisztere, Pintér Sándor ismert be. Szilágyi György, Mirkóczki Ádám és Pintér Tamás jobbikos képviselők kérdezték ugyanis meg a belügyminisztert, hogy milyen védelemben részesült a magyar kormányfő a külföldi meccsek alatt, mire Pintér azt válaszolta:

„a kérdésekben szereplő országokban – Bulgária, Oroszország, Egyesült Királyság, valamint Görögország – történt tartózkodásakor a miniszterelnök személyvédelmét a Terrorelhárítási Központ látta el, költségvetése terhére.”

A TEK-et pedig nem mások, mint a magyar adófizetők tartják fent. A 2018-as költségvetés szerint ráadásul mintegy 20 milliárd forintos keretből működik az elitalakulat, amely ugyanakkor nyár óta nemcsak Orbán Viktor és Áder János, hanem Szijjártó Péter személyi védelmét is ellátja. Emiatt júliustól mintegy félmilliárd forinttal emelték meg a TEK büdzséjét, jövőre pedig már 600 millió forinttal kerül majd többe az adófizetőknek e szervezet fenntartása, s az érintett állami vezetők személyi védelme. Igen, sportesemények alkalmából is.