Az MTA elnöke üzent az elcsatolt kutatóhálózat munkatársainak, továbbra sem érti, miért választották le az intézeteket

2019. szeptember 2., 14:53

Szerző:

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke levelet írt az MTA volt kutatóhálózata munkatársainak. A levelet szeptember 1-jén kapták meg az MTA volt munkatársai, mivel mostantól az újonnan létrejött Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartoznak. A levelet az MTA honlapján is közzé tették.

Az elnök levelét azzal kezdte, hogy szeptember elsejétől egy új, az MTA-tól szervezetileg független kutatóhálózat munkatársaként dolgoznak tovább a kutatók, ő mégsem búcsúzik tőlük. Inkább arra biztatja az intézetek dolgozóit, hogy Széchenyi István Akadémiáját tekintsék a jövőben is sajátjuknak.

„Tekintsen a mi Akadémiánkra úgy, mint a magyar tudományosság legrégebbi, a hazai és a határon túli magyar nyelvű kutatói közösséget összefogó nemzeti intézményére”

– tette hozzá.

Azt kérte, hogy a munkatársak lehetőségeikhez mérten folytassák ugyanazzal az elhivatottsággal a kutatásokat, ahogyan eddig is tették.

„Munkája során pedig csak a saját maga számára felállított szakmai mércének, valamint szűkebb tudományterülete hazai és nemzetközi közösségének akarjon megfelelni”

– jegyezte meg.

Közölte, hogy az MTA sem cselekszik másként.

„Szeptember elseje után ugyan Ön és kutatótársai nélkül működik tovább, és feladatai a kutatóintézet-hálózat elcsatolásával részben megváltoznak, de a céljai nem. Ezek között továbbra is kiemelt fontosságú lesz az MTA doktora címmel garanciát adni a kutatói teljesítményre, az MTA Kiválósági intézet címmel fémjelezni az intézményi teljesítményt, hozzájárulni a kutatói utánpótlás neveléséhez, kapcsolatot tartani a határon túli magyar kutatókkal, képviselni a magyar tudományt nemzetközi fórumokon, szakmai, jogi fórumokon kiállni a tudományos szabadságért, népszerűsíteni a tudományt és a tudományos gondolkodást”

– magyarázta.

Fotó: Merész Márton

Lovász László megállapította, hogy a magyar tudomány képviselőit az elmúlt egy esztendő összekovácsolta. Meggyőződése, hogy ezt a külső nyomás alatt kialakult egységet az új intézményi keretek sem feszítik széjjel.

„Azt, hogy mi történt az elmúlt egy esztendőben a magyar tudományos életben, mindannyian tudjuk. Azt viszont még mindig sokan nem értik – köztük én sem –, hogy pontosan miért. Most még csak bízni tudok abban, hogy a Magyar Tudományos Akadémia intézethálózatát érintő változások értelmet kapnak, és egy olyan nagyobb átalakításnak lesznek részei, amelynek eredményeként valóban egy több pénzből és hatékonyabban gazdálkodó rendszer jön létre”

– írta Lovász László.

Levelét azzal zárta, hogy reméli, néhány év múlva mindannyian láthatjuk ennek eredményét, és az MTA elnökeként és akadémikusként is mindent megtesz azért a jövőben is, hogy a kutatói pálya anyagi és társadalmi megbecsüléssel járó hivatást jelentsen.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.