MSZP: Valótlant állított a HírTV

Valótlan a Hír Tv állítása, hogy az előző kormány lemondott a katonák biztonságát növelő beruházásokról - olvasható az MSZP közleményében.

2010. december 23., 03:19

A teljes szöveget itt olvashatják:

Erkölcstelen és cinikus a Hír Tv 2010.12.21.-i riportja, amelyet a katonaárvák rendezvénye kapcsán készített, mert azt állította, hogy az előző kormány lemondott a katonák biztonságát növelő beruházásokról. A Hír TV által közölt riportban Hende Csaba honvédelmi miniszter nem állított ilyet, arról nyilatkozott, hogy az előző kormány visszalépett helikopterek Afganisztánba küldésétől, de az új honvédelmi vezetés ragaszkodik ehhez. Nyilatkozatában szó sem volt tehát a katonák biztonságát érintő beruházások lemondásáról. Már csak azért sem, mert még azokat a beruházásokat is az előző kormány és honvédelmi vezetés indította el, melyekre Hende Csaba saját döntéseként hivatkozott.

A 2010-ben beszerzett Afganisztánba szánt eszközökre, beruházásokra a költségvetést az előző kormány biztosította. Az 1014/2010. (I. 28.) Kormányhatározat idén januárban a 2009. évi központi költségvetési maradvány terhére biztosított 5,2 milliárd forintot az afganisztáni misszió első félévi költségeinek fedezésére. Az 1059/2010. (III. 5.) Kormányhatározat pedig szintén a fel nem használt maradvány terhére tette lehetővé az afganisztáni misszió felszerelését szolgáló 8,8 milliárd forint összegű közbeszerzés megindítását, amely a második félévben és a jövő év elején felmerülő költségeket fedezi. Ez a 14 milliárd forint biztosítja ma is a beszerzések, beruházások pénzügyi feltételeit.

A tíz új harci jármű, amely az Afganisztánban szolgáló magyar alakulathoz érkezik az amerikai szövetségesektől, az előző honvédelmi vezetés által kidolgozott együttműködés keretében kerül a magyar alakulathoz, mint ahogy tavaly is ennek a keretében már tűzszerész páncélozott járműveket, és más páncélozott harcjárműveket is kapott a Magyar Honvédség. Hasonló a helyzet más az interjúban említett ügyben is. Az előző honvédelmi vezetés 2009. szeptemberben kezdte meg a német északi parancsnokságon működő logisztikai alakulat (nemzeti feladatok támogatására) kialakítását, idén tavasszal írták ki a lakókonténerekre vonatkozó közbeszerzést is.

Feltehetőleg nyilatkozatát előkészítő munkatársai hibájából, Hende Csaba honvédelmi miniszter megalapozatlanul nyilatkozott a Hír Tv-nek arról, hogy az előző kormány visszalépett a helikopterek Afganisztánba küldésétől. Magyar és szövetségesi érdekeket képviselve az előző honvédelmi vezetés ragaszkodott a megfelelő logisztikai feltételek biztosításához. Több nemzet összefogása lett volna ugyanis szükséges ahhoz, hogy hatékonyan és a költségeket kímélve lássák el a helikoptereket. Vagyis a korábbi honvédelmi vezetés javaslatára létrejött nemzetközi program alapfeltétele nem teljesült, szövetségeseink nem tudták biztosítani a megfelelő logisztikai
hátteret. Ezzel egyidejűleg a NATO főtitkára azzal a kéréssel fordult Szekeres Imre honvédelmi miniszterhez, hogy az afgán haderő helikopter pilótáinak felkészítésében vegyen részt Magyarország. A Magyar Honvédség vállalta a kiképzési feladatot, s mivel a helikopter pilótákra, műszakiakra itthon is szükség van, megállapodtak abban, hogy Magyarország nem küld helikoptereket, amíg a kiképzés nem fejeződik be és a logisztikai feltételeket nem tudják biztosítani.

Magyar Szocialista Párt