A Momentum szerint Czeglédyt átvilágítással megbízni olyan, mintha Orbán volt ügyvédjét bíznák meg a feladattal

2019. november 9., 14:28

Szerző:

Nehezményezi a Momentum, hogy Erzsébetvárosban és Újbudán is Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízzák meg az önkormányzati szerződések átvilágításával. A párt közleményében azt írta, hogy a helyzet pont olyan, mintha Orbán Viktor ügyvédjét, Bajkai Istvánt bízná meg átvilágítással a kormány.

Niedermüller Péter az Index érdeklődésére megerősítette, hogy a VII. kerület a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával szerződik a folyó szerződések egy részének átvilágítására és sajtóperes ügyekre. László Imre, Újbuda DK-s polgármestere pedig elárulta, hogy a XI. kerületben is előkészítik a szombathelyi független önkormányzati képviselő irodájának megbízási szerződését, ők a teljes átvilágításra Czeglédyéket bízzák meg, és sajtóügyekben is szerződnek.

„Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását a Fidesztől átvett önkormányzatokban, de egy öngól: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy pártközeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíz meg önkormányzati cégek átvilágításával. Ez a koalíciós városvezetés közös morális követelményeibe nem fér bele”

– kommentálta a hírt a Momentum.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Fekete-Győr András által vezetett párt emlékeztetett arra, hogy Czeglédy Csabát a magyar bíróság már elítélte, és jelenleg is bírósági eljárás van ellene folyamatban.

„Tudjuk, hogy a DK megítélése szerint a folyamatban lévő eljárás egy koncepciós eljárás a Fidesz részéről. Arra viszont rá kell mutatnunk, hogy Czeglédy Csabát már 2010 előtt – tehát a jogállamiság fokozatos lebontását és a bírói függetlenség felszámolását célzó első fideszes intézkedéseket megelőzően – is ítélték már jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt”

– jegyezték meg közleményükben.

Hangsúlyozták, hogy a Momentum alpolgármesterei mindkét kerületben előzetesen jelezték a polgármestereknek, hogy ellenzik a döntést. Hozzátették, hogy tiszta és átlátható önkormányzatot ígértek a választóknak, ebbe pedig nem fér bele, hogy a DK polgármesterei rohamtempóban önhatalmúlag Czeglédy Csabát bízzák meg egy nagy közbizalmat igénylő munka elvégzésével.

A Czeglédyt, illetve a Human Operator Zrt.-t érintő büntetőügy még mindig folyik, az ügyészség szerint a politikushoz köthető cég körül diákmunka-közvetítésben utazó céghálózatot alakítottak ki, a közvetítő cégek, illetőleg a hálózat alján levő iskolaszövetkezetek segítségével elkerülték a diákmunka-közvetítés után járó közteher befizetését.