Molnár: Orbán a magyar Kim Dzsong Il

Kim Dzsong Il észak-koreai diktátorhoz és Sztálinhoz hasonlítja Orbán Viktort Molnár Csaba ex-kancelláriaminiszter. A szocialista politikusnál az ütötte ki a biztosítékot, hogy Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője közleményében hallgat arról, hogy Orbán szombathelyi látogatásán találkozott az MSZP polgármesterjelöltjével is. Igaz, Ipkovich György alaposan meglepte őt.

2010. október 1., 05:17

Kim Dzsong Il észak-koreai diktátorhoz hasonlítja Orbán Viktort a Gyurcsány-kormány volt kancelláriaminisztere. Molnár Csaba blogbejegyzésében azt írja, „a magyar Kim Dzsong Il megszületett, és hasít az ’ő szeretett népe’ között. A különbség éppenséggel annyi, hogy nem Phenjanból indul országjáró körútjára, hanem Budapestről, nem a Koreai Munkáspárt főtitkára, hanem a magyar kormánypárt elnöke”.

Molnár szerint Orbán „politikai kreativitása, nyitottsága és bolsevik világnézete” alapján hasonlít az ázsiai diktátorhoz.
„Erőltetett lenne talán az analógiám?” – teszi fel magának a kérdést Molnár, majd így cáfolja meg a saját kérdésében elrejtett állítást: "Kedves Vezető Észak-Koreában éppúgy jár övéi között, mint a „Nemzeti Együttműködést Megtestesítő Vezető’ saját, csak tőle és a Párttól függő szolgái között. Csak az fényképezheti, akinek ő engedi, csak annak nyilatkozik, akinek ő akar, pontosabban csak az kérdezheti, akinek ő ezt megengedi, csak annak válaszol, aki pártvonalon az övé. Ahogy nem érdekli a betonkommunista észak-koreai vezetőt saját országa és a világ nyilvánossága, éppúgy nem érdeklik Orbánt a nemzet fülkeforradalmat és pálinka-szabadságharcot elutasító polgárai. Ő a Vezér, aki megközelíthetetlen, aki mindenekfelett áll, akit körülbelül annyira hoz lázba a másként gondolkodók tömege, mint a jövő évi költségvetés sorsa” –fogalmaz Molnár Csaba.

Szerinte Orbán Viktor továbbírja a bolsevizmus történetét, retteg a számonkéréstől, a bírálattól, az igazságtól. Úgy véli, a kormányfő ezért „megy csendben, titokban és a sajtó többségét kizárva kis helytartóihoz, bíztatva őket az önkormányzati küzdelemre”.
Ezzel Orbán Viktor vidéki kampányútjára utal, amely előtt nem tájékoztatták a sajtót. A szocialista politikus felidézi, hogy Szombathelyen Orbánnak egy váratlan vendége akadt: kávézás közben meglepte őt Ipkovich György szocialista polgármester. Molnár emlékeztet arra, hogy a Fidesz közleményéből ez azonban kimarad, csak arról szólnak a hírek, hogy Orbán a helyi fideszes polgármester-jelölttel találkozott.

Valóban az orbanviktor.hu oldalon még megtalálható Szijjártó Péter közleménye. Abban az áll, hogy a fideszes jelölttel való találkozáskor Orbán elmondta: a 86-os számú főút állapotán javítani kell, az MSZP nevével fémjelzett, megszorításokra épülő gazdaságpolitika ideje lejárt, a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájának középpontjába a növekedést és a munkahelyteremtést állítja. Arról hallgat, hogy a többi között a 86-os út felújításához éppen Ipkovich kért tőle a városnak támogatást.
„Ez olyan körülbelül, mint amikor Sztálin „lesatíroztatta” Trockij alakját a Leninről készült közös fotóikról. Cenzúra akkor, és cenzúra most: Észak-Koreában és Szijjártó sajtóközleményeiben. „A király meztelen”, le kell leplezni hazugsággyárát. Ha ez megvan, akkor lassan el is indulhat Észak-Koreába, a neki való elvtársai közé. Hosszú, de jó út lesz az is!” – írja Molnár Csaba.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.