Mohamed Fatima: Egy ember bűnéért ne szenvedjen másik száz

Az énekesnő nem is akart bemenni a szórakozóhelyre, csak elkezdte dicsérni, milyen jó, hogy bent az ő zenéjére buliznak. A biztonsági őr erre csak úgy közölte, hogy nem mehetnek be, az ügyvezető szerint azért, mert már záróra volt.

2019. június 7., 21:20

Szerző: Bíró Veronika

Mohamed Fatima sírva mesélte el ma délután a 168 Órának, hogy pontosan hogy történt, hogy nem engedték be egy fővárosi szórakozóhelyre.

Elmondása szerint a Fröccsterasz előtt haladtak el két barátnőjével. Séta közben meghallották a Fekete Vonat számát, aminek nagyon megörültek, erre táncolni és énekelni kezdtek. Mohamed Fatima szólt az ott álló biztonsági őrnek, hogy milyen jó, hogy az ő zenéjére buliznak, mire a biztonsági őr azt felelte, hogy nem mehetnek be. Erre az énekesnő közölte, hogy nem is akartak, de visszakérdezett, hogy miért nem mehetnek be, mire a biztonsági azt válaszolta, hogy már vége a bulinak, miközben bent még szólt a zene. Az előadónak ez nagyon rosszul esett, ezért egyszerűen besétált az ajtón. Erre 5–6 biztonsági őr odament hozzá, kiküldték, majd egy kordont is húztak a bejárathoz.

Az énekesnőt nagyon megrázta az eset, portálunknak mondta el, hogy már 22 éve a zenészi pályán van, ismerik az egész országban, külföldön is vannak fellépései. A tegnapi eset viszont előhozta gyerekkori sérelmeit. Úgy érezte, hogy ismét cigány származása miatt éri hátrány.

Később megosztott egy újabb posztot Facebook-oldalán, amelyben bocsánatot kért a szórakozóhely dolgozóitól a korábbi posztok erőteljes hangneme miatt. Ahogy írta, a Fröccsterasz nem tehet egy embere viselkedéséről.

 

– Kollektívan nem vádolhatjuk őket. Egy ember bűnéért ne szenvedjen másik száz

– mondta az énekesnő később újra portálunknak. Állítása szerint csak ösztönösen reagált.

– Maga a szituáció volt nagyon rossz, ahogy ez az ember lekezelt engem, megalázó volt. Ez hozta ki belőlem, ami régóta bánt

– jegyezte meg.

Hozzátette, hogy a korábbi bejegyzései kissé áthallásosak, de nem a Fröccsteraszra írta az egészet. Jelezte, hogy már gyerekkorában azt tapasztalta, hogy őt és a családtagjait diszkriminálják a cigány származásuk miatt.

– Nem akarom, hogy engem bárki is felmagasztaljon, soha nem voltam ilyen, csak ha játszák a zenémet, hadd haladjak már el a szórakozóhely mellett boldogan. Megdicsértem őket, és erre mondta az ember, hogy nem mehetünk be. Én is hirtelen, ösztönösen reagáltam, pedig amikor az ember ingerült, inkább várni kell, de abban az állapotban nem tudtam uralkodni magamon. Megsértett emberileg és a 22 éves munkásságomban is. Bent szólt a zeném, én meg kint álltam. Pedig nem is akartam bemenni

– magyarázta.

Ondrusek Péter, a Fröcsterasz ügyvezetője portálunknak azt nyilatkozta, hogy szó nem volt arról, hogy származása miatt hátrány ért volna náluk vendéget.

– Különös tekintettel arra, hogy a Fröccsterasz alkalmazottainak majdnem a fele roma származású, de van afgán, afro-amerikai dolgozónk is. Soha senkit nem különböztettünk meg semmilyen formában. Egyszerűen záróra volt, és már senkit nem engedtünk be

– magyarázta. A kérdésre, hogy még szólt a zene bentről, azt válaszolta, hogy ilyenkor „leürítik” a helyet, már küldtek ki mindenkit.

– Ez volt az utolsó szám, ami a művésznőé volt, ez egy nagyon szerencsétlen helyzet

– jegyezte meg. Kijelentette, hogy sok mindent lehet mondani, de azt, hogy a Fröccsterasz rasszista lenne, vagy válogatna a vendégei között, az nem igaz, soha nem volt ilyen esetük. Elmondása szerint a szórakozóhelyet az „open mind” filozófiában vezetik, vagyis senkit, semmilyen formában nem különböztetnek meg. Közölte, hogy rengeteg roma fellépőjük és roma vendégük is van, soha nem volt probléma senki származásából.

Rákérdeztünk, hogy mit jelent pontosan a vendéglátóhely házirendjében feltüntetett face control, mi alapján válogatják meg a vendégeket. Az igazgató erre azt válaszolta, hogy a face control azoknak az elemeknek a kiszűrésére van, akik láthatóan agresszívak.

Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy felismerték-e a biztonsági őrök Mohamed Fatimát, mert ő személyesen nem volt jelen. Ondrusek Péter azt mondta, ha ő ott lett volna, azt mondta volna az énekesnőnek, hogy menjen be és hallgassa meg a saját számát. Úgy véli, lehet, hogy volt ott alkalmazott, aki megjegyzést tett arra, hogy nem mehetnek be, de azt biztos, hogy nem az énekesnő cigány származása miatt. Mivel a Fröccsterasz éjjel háromkor zárt be, még nem tudott a biztonságiakkal egyeztetni beszélgetésünkkor, de indult a helyszínre, hogy tisztázzák a szituációt.

Ondrusek Péter és Mohamed Fatima időközben megbeszélte a történteket.