Nagy változás jöhet a pénzügyekben: törlesztési moratóriumot kér a bankoktól az MNB, a hitelszakértő üdvözli a lépést

2020. március 18., 10:49

Szerző: Árpási Bence

A jegybank szeretné, ha minél könnyebben megúszná az ország a koronavírus gazdasági hatásait, ezért törlesztési moratóriumot kér a bankoktól a lakossági ügyfelek esetében. Az MNB felszólította a bankokat, hogy legyenek tekintettel a rendkívüli helyzetre.

Mint közölte az MNB, amennyiben ez nem történik meg, abban az esetben a kormányt kérik fel arra, hogy erről gondoskodjanak. Egész pontosan ezt szeretnék:

  • hiteltörlesztési moratóriumot magánszemélyeknek az év végéig
  • a CSOK és a babaváró hiteleknél a gyerekvállalási határidő kitolását
  • könnyen elérhető, olcsó személyi hiteleket
  • fél évig ne legyen díj-és kamatemelés, ha valaki nem utal olyan bankszámlára, amire a szerződése szerint muszáj lenne.
  • kedvező költségű munkanélküli-biztosításokat.

A jegybank, mint írták, csak felszólítani tudja a bankokat drasztikus lépésekre, de ha nem lépnek, a kormányt kérik majd fel, hogy kötelezze őket, tehát mindennek igen nagy a valószínűsége.

A jegybank egyúttal azt is szeretné, ha az újonnan kihelyezett személyi hitelek esetében a THM is csökkenne. A MNB elvárja a bankoktól, hogy az elkövetkező 6 hónapos időszakban az olyan árazási struktúrájú számlacsomagoknál és hiteltermékeknél, amelyeknél az árazás az ügyfél adott banknál vezetett bankszámlájára beérkező utalások összegéhez kötött, ne alkalmazzák az utalások elmaradása esetére rögzített díj- és kamat emeléseket - fogalmaznak a tájékoztatóban

Üdvözölte a jegybank döntését a Széchenyi Hitelszövetség elnöke. Barabás Gyula a 168 Óra kérdésére elmondta,

jelen helyzetben a minimálisan 6 hónapos moratórium egy elvárható hitelezői magatartás.

Hangsúlyozta, a lépés önmagában nem lenne elegendő „A kormánynak a járulékok vonatkozásában is egy részleges moratóriumot mindenféleképp kell biztosítania. Akár úgy is, hogy azt aztán később 5-8 évre később kamatmentesen meg lehessen fizetni” – fogalmazott a szakértő. A 168 Óra kereste a Magyar Bankszövetséget is, amint reagálnak, frissítjük cikkünket.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.