Milliós fizetés két orvosnak, de az osztályuk még nem is létezik

2018. január 8., 11:21

Szerző:

Egymilliós fizetéssel alkalmaz a kaposvári megyei kórház két orvost, hogy a magánszektorból hozott stábjukkal együtt működtessék az új lombikközpontot. A központ azonban egyelőre nem létezik, így az orvosok a járóbeteg ellátásban dolgoznak kimagaslónak számító fizetésükért – tudta meg a 24.hu

Novemberben a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, Moizs Mariann azt nyilatkozta a helyi újságnak, hogy januárban elindul a lombikbébi program. Az ellátást évek óta végző Kaáli Intézet ugyanis kivonult a kórházból, ezért október közepe óta nem folyik ilyen kezelés. A kórház főigazgatója azt ígérte, hogy az új központ pótolja a hiányt, nem maradnak ellátás nélkül a gyermekre vágyó párok.

Az érdeklődő párokat a kórház úgy tájékoztatta január első hetében, hogy negyedéves csúszásban van a projekt. A portál azonban úgy értesült, hogy még se működési engedélye, se eszközparkja nincs az új központnak, és a közbeszerzési pályázatokat sem írták még ki. Tehát a csúszás ennél várhatóan nagyobb lesz.

Kaáli Géza, a kivonult Kaáli Intézet tulajdonosa azt mondta, már az alapításkor kétséges volt, hogy intézetük kirendeltsége működőképes lesz-e. Nem volt elég érdeklődő, meddő pár, az intézet jó híre, a hálapénz nélküli, ingyenes ellátás ellenére sem. A magáncég kivonulása ellenére a kórház bejelentette a saját lombikközpont alapítását, és piaci fizetésekkel átvette a megszűnő intézet stábját.

A döntés megfelel a kormány terveinek. Az Orbán-kormány ugyanis úgy döntött, hogy a magáncégek ellenében nagy összegekkel támogatja az állami intézeteket, és 6 milliárd forinttal támogatja a lombikprogramot végző állami kórházakat.

Szeptemberben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) bejelentette, hogy egy év alatt négy állami intézmény kap összesen 2 milliárd forint támogatást. Ebből a kaposvári kórház majdnem 900 kezelésre kap 370 millió forintos támogatást. Az összegből a kezelések árát fedezik, az eszközparkot közbeszerzésekből kell megoldania a kórháznak. Ez a döntés azonban több furcsaságot is mutat.

A működő lombikközpont hiányában a NEAK ugyanis még nem szerződhetett le a kórházzal a támogatásra.

A tervezett 900 kezelés erősen túlzó becslés. A működő Kaáli Intézet évente 250–300 kezelést végzett a kaposvári kirendeltségen.

A támogatásból fel nem használt keretet a költségvetési év végén elveszik a kórháztól, nem lehet átcsoportosítani más intézménybe, ezért az nem eredményezhet se több kezelést, se több születést. 

 

Tegnap 16:38

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 11:27

Örülhetnek a nyugdíjasok: májusban előbb jön a nyugdíj, ráadásul nekik is lehetőségük nyílik a családi házuk korszerűsítésére.