Milliárdokat hagytak a külföldi filmesek Budapesten

2018. január 3., 09:01

Szerző:

A Napi.hu összeszedte, hogy rekordösszegű, 100 milliárd forint feletti forgalmat várt a Magyar Nemzeti Filmalap 2017-re, ami minden eséllyel teljesülhet is. Itt van a top 4 legtöbb bevételt hozó produkció:

1. Az adatok szerint Caleb Carr magyarul A halál angyala címmel megjelent regényéből készült 2017-ban a legdrágább filmsorozat Magyarországon a The Alienist. Az amerikai TNT tévécsatorna megrendelésére bérmunkában forgatott filmre a készítők - az NMHH nyilvántartása szerint - 20,88 milliárd forintot költöttek, illetve költenek el hazánkban (ebből 25 százaléknyit, azaz 5,22 milliárd forintot visszakapnak a gyártók közvetett magyar állami támogatásként, azaz ennyit spórolnak az itteni gyártással). A premier még ebben a hónapban várható az Egyesült Államokban.

2. A részben nálunk forgatott Robin Hood film, többek közt az Oscar-díjas Jamie Foxx és Taron Egerton szereplésével mintegy 15 milliárd forintot hozott a magyar konyhára, amihez 3,7 milliárd forint magyar támogatást vehetnek igénybe. A filmet 2018 szeptemberében vetítik Amerikában.

3. Az amerikai AMC-nek gyártott The Terror című thrillersorozat forgatása 2016-ban kezdődött és 2017-ben folytatódott Magyarországon. A stáb 12,86 milliárd forintot költött, illetve költ el hazánkban.

4. Az Oscar-díjas Jennifer Lawrence főszereplésével idén hazánkban is forgatott Red Sparrow (Vörös veréb) című thriller magyarországi gyártásra az alkotók 11,31 milliárd forintot fordítottak (ehhez 2,82 milliárd forint közvetett magyar támogatást vehetnek igénybe az NMHH nyilvántartása szerint).

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.