Tavaly mindegy egyes bevándorló megállítása 22 millió forintjába került Magyarországnak

2019. július 15., 09:35

Szerző:

Naponta átlagosan 18 illegális határátlépőt sikerült megállítani 2018-ban, miközben minden egyes illegális bevándorló megállítására több mint 22 millió forint határvédelmi kiadás jutott – írja a Népszava az ORFK adatközlése alapján.

A rendőrség 2018-as költéseinek bő negyede a határvédelmi, határrendészeti feladatok ellátására ment el, ami 146 milliárd forintot jelentett. Ez az összeg nem tartalmazza a honvédség vagy a titkosszolgálatok határvédelemmel kapcsolatos kiadásait.

A költségek feltehetően nem csak a déli határszakaszon jelentkeztek, ám döntő többségében az ottani védelem ráfordításait jelentik. Az illegális határátlépők többsége délről, Szerbia felől lép az ország területére.

A rendőrségi statisztika szerint tavaly összesen 6432 embert fogtak el vagy fordítottak vissza illegális határátlépés közben. Egy részüknél, 1691 fő esetében megakadályozták, hogy az ország területére lépjenek. Többségüket viszont magyar területen, a határ közelében fogták el, majd kísérték vissza a határzár szerb oldalára.

Fotó: Kökényesi Gábor

A legkevesebb illegális határátlépés vagy határátlépési kísérlet 2018-ban a nyár elején-közepén történt, a legtöbb pedig az év első heteiben és utolsó két hónapjában.

Heti átlagban 123 ember érkezett, ami naponta alig több mint 18 fő. 

A menedékkérők között elsősorban afgánok és irakiak voltak, őket jóval kisebb arányban a szíriaiak, a pakisztániak és az irániak követték, és valószínű, hogy az illegális határátlépők vagy ezt megkísérlők esetében is hasonló a nemzetiségi megoszlás.

A Népszava szerint így az afgán gyerektől az iraki aggastyánig 22 millió forint ment el arra, hogy ne lépjenek be illegálisan Magyarország területére, vagy ha ezt megtették, mielőbb hagyják el az országot.

Tavaly egyébként 367 ember kapta meg Magyarországon a nemzetközi védelem valamilyen formáját, azaz ennyien érkezhettek Magyarországra menekültként, oltalmazottként vagy befogadottként.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.