Mi nem csak beszélünk a szolidaritásról – Botka László az összefogás és a sokszínűség erejéről

Szegeden nem az számít, kinek mi a világnézete, milyen párthoz tartozik, a munka, a teljesítmény, a tudás a meghatározó – állítja Botka László. A város szocialista polgármestere az ellene irányuló fideszes támadásokra azt mondja, az nem szokott bejönni, hogy egy másik településről átvezényelt pártkomisszárok sikeresen szóljanak bele egy város életébe.

2019. május 16., 09:30

Szerző:

– Orbán Viktor miniszterelnök húsz szegedi projekt állami támogatását ígérte meg. Tavaly ön azt mondta, egy épül, kettő előkészítés alatt van, a többiben meg semmilyen előrelépés nem volt. Mi a helyzet most?

– A Modern Városok Program keretében egyetlen beruházás indult Szegeden, a fedett uszoda építése. De az idei, 91 milliárdos költségvetésünk kétharmadát, vagyis hatvanmilliárdot, uniós támogatással kiegészített fejlesztésekre költjük. Szegeden többtucatnyi nagy beruházás zajlik, nem túlzás azt állítani, hogy ez az építkezés éve. Ezek között vannak városrehabilitációs programok, amelynek során az Odessza és a Tarján városrészben, a Zöld Város Program keretében megújítjuk a zöldfelületet, de rövidesen a Tisza-parton és a belvárosban is megkezdődnek a munkák. Annak ellenére hogy államosították az iskolákat, Szegeden két év alatt hat iskolát újítunk fel. De átfogó óvoda-, bölcsőde-, orvosirendelő-felújítási programot is elindítottunk.

– Honnan van erre pénzük?

– Szegeden semmilyen adót nem fizet a lakosság az önkormányzatnak. Az itt működő cégektől viszont iparűzési és építményadót szedünk. Csak az elmúlt három évben tíz százalékkal nőtt az itt működő cégek száma, és tavaly 12 százalékkal emelkedett a befizetett ipari adó mértéke. Egy város nemcsak akkor élhető, ha sok fejlesztés zajlik, hanem ha szolidáris az ott élő közösség. Egyik legfontosabb feladatunk az volt, hogy a kormány által lerombolt szociális rendszert újraépítsük. Egy fillért nem kapunk a szociális ellátásra a központi költségvetésből. Elkülönítettünk egy hatszázmilliós szociális alapot, ami sokaknak biztosít lakhatási, gyógyszer-, illetve adósságrendezési támogatást. Három éve bevezettük a szülési támogatást: minden szegedi kismama alanyi jogon 25 ezer forint szülési támogatást kap. Idén minden szegedi nyugdíjas alanyi jogon tízezer forintot kap, és minden helyi kisiskolás után ugyanekkora összegű beiskolázási támogatást adunk a családoknak.

Fotó: Bazánth Ivola

– Az egyetemmel közösen sok fejlesztést hoztak Szegedre. Ezt beárnyékolja, hogy nemrég tiltakozásul lemondott a szegedi lézerközpont három nagy tekintélyű tagja, miután a kormány a tudományos életet megkerülve politikai döntést hozott egy húszmilliárdos gigaprojektről.

– Erről csak annyit tudok mondani, hogy a szegedi egyetemmel a legszorosabb stratégiai szövetségben dolgozunk hosszú ideje. Sok közös sikert értünk el az új klinikai központtól kezdve a lézerközpont megépítéséig. Ez utóbbi létesítmény mellett van egy hetvenhektáros terület, amit tudományos ipari parkká szeretnénk fejleszteni. Idén négymilliárd forintból utat, tömegközlekedést viszünk a területre. Folytatjuk az együttműködést.

– Megértem, ha a lézerközpont ügyében nem akar állást foglalni, de azért kérdeztem az egyetemmel való kapcsolatát, mert Zakar Péter rektorhelyettes szerint új városvezetés kell Szegednek: „az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez”. A Szegedma portál pedig Háború Európáért címmel konferenciát szervez a migrációról, ezen felszólal Rovó László, az egyetem rektora, Bayer Zsolt és Bakondi György társaságában.

– Szeged és az egyetem sorsa egy évszázada összefonódott. Szomorúan tapasztalom azokat a megnyilvánulásokat, amelyek rombolni akarják ezt az érdekszövetséget, de biztos vagyok benne, az egyetemi oktatók és polgárok pontosan tudják, hogy ennek az együttműködésnek nincs alternatívája.

– Ezért mondta az intézmény tanévnyitóján, hogy az egyetem nem „város a városban”?

– Ez volt a közös szemlélet mindig. Szeged a tudásra és a teljesítményre építi a jövőjét. Az összes vidéki magyar város közül nálunk a legmagasabb a diplomások aránya. Mi azért dolgozunk, hogy az itt végzett diákok helyben találjanak jól fizető, magas presztízsű állásokat. És ebben kulcsszerepe van a magas színvonalú oktatásnak, a régióban a legjobbak között számon tartott egyetemünknek. Szeged gazdasága dinamikusan fejlődik, hála a nálunk működő informatikai és szolgáltató vállalatoknak. Több piacvezető világvállalat is nálunk telepedett le az elmúlt években. És ezek a cégek éppen azért választanak minket, mert az egyetemünkről tehetséges, jól képzett fiatalok kerülnek ki, akikkel megalapozhatják az üzleti sikereiket. Szeged az egyetem és a városvezetés együttműködésének köszönhetően éllovas az egészségiparban, informatikában és a szolgáltató szektorban. Az a célunk, hogy a minőségi oktatásra alapozva tovább erősítsük városunk 21. századi gazdaságát. Ezzel mindenki csak nyerhet. Az itt működő modern vállalatok, az egyetem és az önkormányzat sikeres együttműködése a záloga Szeged fejlődésének. Ezért mi a jövőben is mindent megteszünk a jó kapcsolatunk megőrzéséért és megerősítéséért.

– A fideszes Kubatov Gábor külön stábbal dolgozik azért, hogy megbuktassák a kétharmados baloldali vezetést. Ugyanakkor egymással is harcolnak: Lázár Jánost a pesti stáb háttérbe szorította, az önt támadó Szabó Bálint szembefordult velük, és már önt is jobb vezetőnek tartaná, mint egy fideszes kiválasztottat.

– A Fidesz minden eszközt megragad arra, hogy megszerezze a várost. A szegediek pedig azt látják, hogy míg a Fidesz rólam, én a város jövőjéről beszélek.

– Azt mondják, a Szeviép-üggyel önt támadó Szabó Bálint valójában Botka ügynöke.

– Hat éven át folyamatosan feljelentett valahol, most pedig azt állítják, hogy tulajdonképpen mindvégig az én ügynököm volt? Ez azért mégis nevetséges! De hozzászokhattunk már az elmúlt években, hogy a Fidesz bármit kész kiforgatni, ha az érdeke úgy kívánja. Amíg Szabó megrendelésre ütötte-vágta a városvezetést, addig minden szükséges felületet és támogatást megkapott. Mindannyian emlékszünk rá, hogy Lázár János meglátogatta Szabó Bálintot a szegedi otthonában a Szeviép-üggyel kapcsolatban. Nem lepődnék meg, ha holnap már azzal támadnának, hogy valójában Lázár János is Botka László ügynöke. De a szegedieket nem lesz könnyű megvezetni az átlátszó hazugságokkal. Az nem szokott bejönni, hogy egy másik településről átvezényelt pártkomisszárok, akik még az utcaneveket sem ismerik, sikeresen szóljanak bele egy város életébe. A mi városunknál nincs összetartóbb közösség. Szeretjük és tiszteljük a vendégeinket, de nem tűrjük, ha valaki csak azért látogat hozzánk, hogy bajt keverjen.

– Miért fontos a Fidesznek a város? Az utolsó ellenzéki települést is meg akarja szerezni, vagy Szeged fontos gazdasági hídfőállás déli szomszédaink felé?

– A Fidesznek minden kell. Nem bírja elviselni, ha egy város, egy közösség nem fideszesként működik. Mi Szegeden folyamatosan bizonyítjuk, hogy van még európai, szolidáris Magyarország. Hogy lehet más alapokon működtetni egy nagyvárost. Mi nemcsak beszélünk a szolidaritásról, hanem a gyakorlatba is átültetjük. Nálunk tényleg szabad a levegő és boldogabbak az emberek, mint az ország többi részén. Ez zavarja a Fideszt.

– Mi kell a baloldali önkormányzati többséghez, mi a recept arra, hogy tizenhét éve nem volt fideszes polgármestere a városnak?

– Szegeden nem az számít, kinek mi a világnézete, milyen párthoz tartozik. A munka, a teljesítmény, a tudás fontos. Ez nincs így Magyarországon. Az utóbbi időszakban neveztünk ki cégvezetőnek korábbi fideszes önkormányzati képviselőket, mert az adott területhez ők értettek a legjobban. De az is fontos, hogy a város szolidáris legyen, aki bajba kerül, az kaphasson támogatást a közösségtől. Mi az összefogás és a sokszínűség erejében egyszerre hiszünk. Nem megosztani akarjuk városunkat, hanem összeforrasztani. Ebből fakad Szeged különlegessége és ereje.

 

Cikkünk szponzorált tartalom, lapunk május 26-i Szeged-mellékletének a része.