Lólépésben egyengeti érdekei szerint Lázár János a mezőhegyesi ménesbirtok ügyeit

2019. október 28., 15:40

Szerző:

Jól keverhette lapjait Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, a Békés megyei Mezőhegyesi Ménesbirtok fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A mezőhegyesi önkormányzati választáson ugyanis a ménesbirtok és tangazdaság eddigi vezetője, Pap István Tibor győzött, aminek két okból is örülhet a politikus:

  • A ménesbirtok vezetőségében a kormánybiztos "fejek hullását" szerette volna elérni, miután Lázár tudta nélkül a gazdaság területének fejlesztésébe kisvasút és golfpálya építését is belefoglalták. Pap most összeférhetetlenségre hivatkozva távozhat úgy, hogy Lázár János továbbra is rajta tarthatja a szemét.
  • Mezőhegyesen a még mindig jó kapcsolatokkal bíró, korrupciós bűncselekményekkel vádolt Simonka György (Fidesz) pártfogoltja volt a másik polgármesterjelölt, akit a Lázár által támogatott Pap laposra vert.

hvg.hu által feltárt részletek szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezető posztjára némileg meglepő módon a baloldali elkötelezettségű, de a kormánypártokkal üzletelő Leisztinger Tamás vállalkozó egyik agrárcégéből érkezik utánpótlás. A portál meg is nevezte Kovács Norbertet, aki eddig az A2 IT Arago Kft.-nek a vezetője volt.

A nemzetközi összevetésben is jelentős agrárbirtok fejlesztéséről januárban bemutatott tervekben még nem szerepelt kisvasút és golfpályaépítés, annak megtervezésére májusban írt ki közbeszerzést az állami agrárcég. Egyelőre nem világos, hogy valóban lesznek-e ilyen fejlesztések, vagy azokról Lázár kifogásai alapján lemondanak.