Metróért Egyesület: bármikor leszakadhat egy hűtőszekrény méretű szerkezet a felújított orosz metrókocsikról

2020. május 19., 09:14

Szerző:

A rozsdásodás után újabb botrányos részlet derült ki a felújított orosz metrókocsikról. A Metróért Egyesület és a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület egyszerre hívta fel a figyelmet egy konstrukciós sorozathibára – írja a Népszava.

A kocsik aljára felszerelt hűtőszekrény méretű, mázsás úgynevezett segédüzemi áramátalakító szerkezeteket vékonyka konzolos tartókra szerelték fel, ám ez eddig nem tűnt fel a vastagon ráfújt alvázvédő miatt.

Ahol megbontották az alvázvédőt, ott az is látszik, hogy nem csak a konzol alulméretezett, de a hegesztések is rosszul kivitelezettek. A 37 szerelvényből 18-nál már látszanak a tartófüleken a repedés jelei, mondani sem kell

mekkora balesetet tudna okozni, ha egy ilyen szekrény leszakadna egy kocsi aljáról menet közben

– hívja fel a figyelmet a VEKE. A Metróért Egyesület szerint ez akár a szerelvény kisiklását okozhatja.

Ahogy VEKE írja „ez sufnituning, de jelenleg nincs más lehetőség, mert az orosz gyártó szakemberei a járvány miatt mind hazamentek Moszkvába így nincs aki hozzányúljon a kocsikhoz”.

A gyártó a konstrukciós hibát a lap tudomása szerint nem vitatja. A rögzítő füleket azonban újra kell tervezni és cserélni, ami bizonyosan hosszabb időt vesz igénybe. A BKV ezt garanciális javításként kívánja elvégeztetni – válaszolta a Népszava kérdésére Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke, aki szerint már régen megérett az idő, hogy a BKV felmondja az oroszokkal kötött vállalkozási szerződést. Ezt a BKV Igazgatóságának tagjaként már fel is vetette a testület egyik ülésén, de azt a választ kapta, hogy ez jóval túlmutat a BKV, de még a fővárosi önkormányzat kompetenciáján is, mivel

konfliktushoz vezethetne a két ország között.