Mészáros Lőrinc köre rátette a kezét az egykori Simicska-birodalomra

2018. november 8., 09:16

Szerző:

Egy mezőgazdasági cégnél lezajlott tulajdonosváltással Mészáros Lőrinc környezete elkezdte felvásárolni Simicska Lajos korábbi érdekeltségeit – írja a Direkt36.

A cégbíróságon fellelhető iratok szerint a Mezort Zrt. nevű agrárcég október 25-én került egy Vörös József nevű ügyvéd tulajdonába, aki több szálon is kötődik Mészároshoz, valamint Orbán Viktorhoz.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Vörös korábban maga ismerte el, hogy Mészáros Lőrincet képviselte egy földvásárlási árverésen, és ő a jogi képviselője annak az Orbán Viktor által alapított és Mészáros Lőrinc által vezetett alapítványnak, amely a felcsúti Puskás Akadémiát működteti.

A Mezort Zrt. egy több cégből álló mezőgazdasági vállalat, amely tavaly majdnem 2,5 milliárd forint bevételt termelt, éves szinten 1,7-2,5 milliárd forint közötti forgalmat bonyolított az azt megelőző években is. A cégbírósági iratokból nem derül ki, hogy Vörös József pontosan mennyit fizetett a Mezortért, és az sem, hogy miből volt erre pénze. Az Opten cégnyilvántartás szerint Vörös jelenleg egyetlen más cégnek, a VRS Gold Kft-nek a közvetlen tulajdonosa, amely kétéves működése alatt egy forint bevételre sem tett szert.

Simicska júliusban adta el érdekeltségeit egykori üzlettársának, Nyerges Zsoltnak, de már akkoriban megjelentek olyan hírek, hogy ő csak közvetítő szerepet tölt be, és a cégek idővel Mészáros környezetéhez kerülnek majd. Ennek első lépése most a Mezort tulajdonosváltása. A portál cégbirodalom ügyeit ismerő forrása szerint hamarosan sorra kerül majd a többi érdekeltség is.

Simicska a 90-es évek elejétől kezdve segítette a Fidesz felemelkedését, főként a párt gazdasági és médiás hátterének megteremtésével. A szoros szövetség 2014-re megbomlott, Simicska hatalma megroggyant, a hozzá köthető emberek sorra kerültek ki a fontos pozíciókból. 2015 februárjában, a G-nap után már nyilvánvalóvá vált, hogy súlyos konfliktus van a miniszterelnök és Simicska között.