Mészáros Lőrinc lánya arról írta a szakdolgozatát, hogy a piac tisztességtelen befolyásolása kihat a verseny alakulására

2019. augusztus 5., 06:54

Szerző:

„A verseny érdemi befolyásolására alkalmas tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat” címmel adott le szakdolgozatot Mészáros Lőrinc lánya, Mészáros Beatrix 2018-ban a Debreceni Egyetemen – hívja fel a figyelmet a 24.hu.

Mészáros Beatrix 2019 elején szerzett jogi diplomáját is amellé, amelyet a Budapesti Gazdasági Főiskola export-import menedzsment szakirányán kapott. Írásában a többi közt az szerepel az az elég triviális megállapítás, hogy a tisztességtelen befolyás kihat vagy kihathat a fogyasztóknak a versenytársak, illetve a termékek közötti választásának a folyamatára és ezáltal a verseny alakulására, trivialitásától függetlenül azonban elég ironikusan hangzik annak fényében, hogy az édesapja Magyarország első vagy második leggazdagabb embere, akinek a hatalmas cégbirodalma több száz milliárdos vagyon felett diszponálhat az Orbán-kormány jóvoltából.

Balról a második Mészáros Beatrix, jobb oldalon Mészáros Lőrinc
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szakdolgozat egyébként a nagyrészt a Gazdasági Versenyhivatalról (GVH) szól. Egyik, valódi demokráciában szintén triviális tételmondata szerint a Gazdasági Versenyhivatal oly módon óvja a gazdasági versenyt, hogy nem engedi tisztességtelenül befolyásolni a fogyasztói döntés mechanizmusát. Mészáros Beatrix írt ezen kívül 

  • az országos médiaszolgáltatást végző médiaszolgáltatón keresztül megvalósuló kereskedelmi gyakorlattal,
  • valamint az országos lapok kereskedelmi gyakorlatával is,

Mészáros Beatrix 35 éves, ő Mészáros Lőrinc idősebbik lánya, egy áprilisi hír szerint 320 milliárd forintos cégbirodalom vezetője lehet.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.