Merkely Béla: nagyon szolíd járvány zajlott az országban, egy második hullám nem fogja meglepni a magyar egészségügyet

2020. május 16., 15:35

Szerző:

Az országos, reprezentatív koronavírus-teszt, amelyet négy egyetem végez, már a finishez közeledik, két nap van hátra. Még néhány száz mérés, és megvan a reprezentatív mintán végzett vizsgálat végeredménye – mondta a Merkely Béla, az Semmelweis Egyetem (SE) rektora a Klubrádió Reggeli személy című műsorában. Azt kérte, hogy akik meghívást kaptak a tesztre a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH), és még nem mentek el, vegyenek részt rajta, így a vizsgált személyek megtudhatják, fertőzöttek-e vagy átestek-e már a víruson. Szerinte, aki már túl van rajta, annak ez néhány évig védettséget adhat.

A továbbiakban is érvényes a becslés, hogy az aktuálisan fertőzöttek száma országosan 200 és 5000, a koronavírus-fertőzésen az elmúlt két és fél hónapban átesettek száma pedig 40 és 88 ezer között lehet. Tehát

minden várakozáshoz képest kisebb a lakosság tesztelés során kimutatott átfertőződése

– fogalmazott.

Merkely szerint nagyon szolid járvány zajlott az országban. Spanyolországban hasonló kutatás alapján 5 százalékos átfertőzöttséget találtak, míg Magyarországon a kutatásuk eddigi adatai szerint nagyjából 0,6  százalék (40-88 ezer ember) lehet ez a szám. Magyarországon az intenzív, illetve a létrehozott koronavírus-osztályokon sehol nem volt tumultus, bőven volt kapacitás az esetek ellátására.

Annak valószínűsége a rektor szerint is megvan, hogy ősszel legyen második hullám, de reménykednek abban, hogy az a mostanihoz hasonlóan, konszolidáltan zajlik le. Az újabb hullámot nyáron kevésbé tartja esélyesnek, mert a vírusnak általában nem tesz jót, ha sokat vagyunk a szabadban, különösen, ha figyelembe vesszük az alapvető járványügyi szabályokat, amelyeket szerinte nem nehéz betartani. Természetesen ősszel, amikor újrakezdődik az iskolai oktatás, felpörög a gazdaság, talán a turizmus is, akkor megvan a második hullám esélye, ez azonban nem fogja meglepni az egészségügyi rendszert, Szeptember második felében tervezik a következő nagy vizsgálatot, amely megmutatja, hogy mi történt a nyáron.

A 0,6-0,7 százalékos átfertőzöttség nem elég a nyájimmunitásra, a második hullámnál pedig ott számítanak több megbetegedésre, ahol ezek tavasszal is nagyobb számban fordultak elő – tette hozzá.

Merkely Béla szerint nem volt eltúlzott volt a félelem a járvány magyarországi terjedésével kapcsolatban, és nem voltak aránytalanok a megelőző intézkedések sem. A magyar adatok annak mindenképpen köszönhetőek, hogy az ország időben meghozta a kellően szigorú intézkedéseket, és a lakosság is fegyelmezett volt.

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyete Merkely Béla
Fotó: MT/Koszticsák Szilárd

Hangsúlyozta: az idősotthonokban az embereket el kell különíteni, méghozzá három csoportba, ezek a Covid-fertőzöttek, a kontaktok, akik találkozhattak fertőzöttekkel, valamint azoknak a köre, akik biztos nem találkozhattak vírushordozóval. Ha őket jól el tudják szeparálni egymástól az épületben, akkor a helyzet kezelhető, intenzív szűrési programmal összekötve.

Merkely Béla arról is beszélt, hogy Magyarországon „eléggé tág értelmezés” alapján határozzák meg, mi számít koronavírusos halálozásnak. Szlovákiában csak akkor nevezik meg az új betegséget, ha egyértelmű összefüggést találnak a koronavírus okozta tünetek és a halálokok között. Magyarországon azonban, ha egy adott személynél az úgynevezett PCR-vizsgálattal ki lehetett mutatni a vírust és meghal, akkor az koronavírusos halálozásnak számít. Merkely Béla szerint ezért magasabb a halálozási arány Magyarországon, mint Szlovákiában. A rektora hozzátette, azt látni, hogy az idős, legyengült betegeknél a vírus mintha súlyként nehezedne rájuk, de nem a jellegzetes tüdőgyulladás okozza a halálukat, hanem a szervezet jelentős elfáradása.

Merkely Béla úgy véli, hogy

a járványnak vége van, de a járványveszély nem múlt el.

Vannak ugyanis otthon, magánlakásokban tartózkodó fertőzöttek – ha kevesen is –, valamint idősotthonokban és hajléktalanszállókon is jelen van a kórokozó, így az ország nem lesz vírusmentes. 

Szerinte jelenleg érezhető enyhítésre van szükség, már csak lelki okokból is, de a kontrollnak meg kell maradnia. Nem lehet visszatérni a járvány előtti életmódhoz száz százalékban. A tömegközlekedésben és zárt terekben maszkot kell viselni, a másfél-két méteres távolságot pedig meg kell tartani, ahogy a kézmosásra is oda kell figyelni.

Az országos vizsgálat adatai, számításokkal együtt a jövő héten már várhatóan meglesznek, de ezeket előbb tudományos szaklapban publikálják – tette hozzá Merkely Béla.