Megújítják a CEU amerikai akkreditációját, egyenrangúnak találták a világ legjobb egyetemeivel

2019. január 16., 18:38

Szerző:

Ron Daniels, a Johns Hopkins Egyetem és a CEU felsőoktatási akkreditációját végző Middle States Commission on Higher Education értékelő bizottságának elnöke azt javasolja, hogy újítsák meg a CEU amerikai felsőoktatási akkreditációját – írta a közleményében a felsőoktatási intézmény.

Mint ismert, a kormány arra hivatkozott, hogy a CEU nem végez oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban.

Ezzel szemben Daniels gratulált a CEU-nak, hogy a bizottság vizsgálata alapján az intézmény „sikeresen megfelel a Middle States Commission on Higher Education akkreditációs feltételeinek és tagsági követelményeinek”. Daniels szerint „a CEU a felsőoktatás egyik sikertörténete,” és részletezte, hogy melyek azok a területek, amelyekben a CEU kiemelkedően teljesít. 

A nyolcfős bizottság meggyőződött a CEU eredményességéről, amely kifejeződik a CEU a világ minden tájáról érkező diákjainak számában, kiválóságában és sokszínűségben, valamint abban, hogy az egyetem „bizonyítottan képes arra, hogy diákjait sikeres és tudatos vezetői szerepre készítse fel minden területen”. 

A bizottság elismerte a CEU elkötelezettségét egy átfogó oktatási program fejlesztése és a tanulásközpontú oktatás iránt. Ez mind hozzájárult ahhoz, hogy 2018-ban a CEU a világ 51-100 legjobb egyeteme között szerepel a QS ranglistáján a történelem, filozófia, politikatudomány, szociálpolitika és szociológia tantárgyakban, és a 200 legjobb között közgazdaságtan és jogtudomány terén.

A bizottságra mély benyomást tett az egyetem tudósainak teljesítménye. Daniels hangsúlyozta, hogy csak a 2017-18-as tanévben közel 7,5 millió eurónyi kutatási támogatást nyertek külső forrásokból. A CEU 2004 óta jogosult európai kutatási támogatásokra, azóta az intézmény 16 projektjét támogatta az Európai Kutatási Tanács (ERC), és több mint 120 külső finanszírozású kutatási együttműködésben vett részt az egyetem. 

Daniel méltatta a CEU az alapítása óta eltelt 28 évben elért sikereit a posztgraduális bölcsészet- és társadalomtudományi oktatás és kutatás terén. „A CEU egyenrangú a világ legjobb egyetemeivel”. 

Az akkreditációs folyamat során az egyetem minden területének képviselői, az oktatók, a vezetőség, és a diákok is aktívan részt vettek az intézmény működésének önkritikus felmérésében. A CEU 2018 decemberében nyújtotta be önértékelési beszámolóját. A következő lépésben a bizottság tájékoztatja a vizsgálat eredményéről a Middle States Commission on Higher Education-t. Az akkreditációs bizottság döntése júniusban várható.