Megszűnik Bokros Lajos pártja, mert nem akar díszletként szolgálni az erőtlen ellenzékhez

2019. április 23., 11:47

Szerző:

Megszűnik Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa). A tagok 2019. március 15-én megtartott utolsó közgyűlésén szavazták meg, hogy a párt befejezi működését. Közösségi oldalukon azzal indokolták a döntést, hogy nem látják értelmét annak, hogy díszletkén szolgáljanak ahhoz, hogy az erőtlen ellenzéki tevékenységhez, ami az önkényuralom szorításában jobbára az éhezők viadalává silányult.

– Az elmúlt tíz évben egyre inkább bebizonyosodott, hogy mai magyarországi ellenzék túlnyomó többsége legjobb esetben csak fügefalevélként szolgál a szabadságot és emberi méltóságot eltipró önkényuralom demokratikus látszatának fenntartásához, legrosszabb esetben pedig annak cinkosa, támasza, haszonleső kiszolgálója. A mai romlott, korrupt önkényuralom fenntartásához a MOMA semmilyen körülmények között nem kíván segédkezet nyújtani

– írták. A Bokros Lajos kuratóriumi elnök aláírásával jegyzett poszt szerint nem a párt értékei szorultak a politikai erőtér szélére, hanem a populista nacionalizmus avítt erői foglalták el a közélet minden területét. Úgy vélik, a sajtószabadság felszámolásával a szabadságelvű konzervativizmus, a kapitalista piacgazdaság és a képviseleti demokrácia, az alkotmányos jogállam és a nemzeti felemelkedés valódi értékei és törekvései nem juthatnak el az állampolgárokhoz. Az irigység, a félelem és a gyűlölet tombolása, a kultúra hanyatlása megbénítja a cselekvést.

 

Megjegyezték, hogy a MOMA hét éven át tartó küzdelme, amelynek középpontjában az egyén, a vállalkozás és a piac szabadsága, a magyar nemzet és Európa érdekeinek egysége, a sokszínűség ünneplése, a népek közötti feltétlen szolidaritás, a szegények és az elesettek támogatásának, felemelésének parancsa állt, nem vezettek sikerre.

– A mai magyarországi politikai térben ezeknek az értékeknek és törekvéseknek az együttesére, amit a MOMA képviselt, kevés igény mutatkozik. Az uralmi szerkezet, valamint a teljes politikai erőtér pedig gondoskodik róla, hogy ezt meg se lehessen teremteni

– hangzik a poszt. A MoMa eszméit és értékeit magáénak valló közösség együtt marad, a velük rokonszenvezők megtalálják őket a Szabadság és Reform Intézet Alapítvány rendezvényein.

(Az Index nyomán)