Megszavazták a kormánypártok a közbeszerzés összeférhetetlenségi szabályainak megváltoztatását

Hétfőn benyújtották, kedden pedig már el is fogadta az Országgyűlés azt a Varga Mihály által jegyzett , amely átalakítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint sajátos megvilágításba helyezi a közbeszerzési törvény összeférhetetlenségi szabályait. Mostantól akár a miniszterelnök gyermekének cége is indulhat (nyerhet) közbeszerzésen – feltéve hogy már elköltözött a szüleitől.

2015. december 2., 08:05

A közbeszerzési törvény alig egy hónapja léptette életbe azt a szabályt, ami egy tételes felsorolással kizárta a közbeszerzésekből a főbb közjogi méltóságok és több fontos hivatal vezetőjének „közeli hozzátartozóját”. Ez a kitétel most „közös háztartásban élő hozzátartozóra” változott, azaz ha a magas polcon ülő politikus gyermeke más lakcímre van bejelentve, e jogszabály szerint máris alkalmassá válik arra, hogy cége elinduljon (nyerjen) közbeszerzésen.

Szükséges megjegyezni, hogy ez a felsorolás a korábbi szabályozáshoz képest első ránézésre még bővíti is az összeférhetetlenség körét, azonban a fent jelzett nyelvi lelemény miatt („közös háztartásban élő”) értelmetlen parasztvakítás az egész.

A törvényre

igennel szavazotta teljes Fidesz- és KDNP-frakció.