Megosztott Nobel-békedíjjal tüntetné ki Orbánt és Putyint egy magyar egyesület

2018. december 27. 13:24 - szerző: 168 Óra

A kormánypárti Honfoglalás 2000 Egyesület és az általa létrehozott Vlagyimir Putyin Baráti Kör kezdeményezte, hogy a 2019. évi Nobel-békedíjjal – megosztva – az orosz elnököt, illetve Orbán Viktor miniszterelnököt tüntessék ki –  írja a az egyesület közleményére hivatkozva a hvg.hu.

A társaság már három éve is próbálkozott ugyanezzel, akkor Lovász László MTA-elnököt próbálták meggyőzni arról, hogy terjessze fel Orbánt és Putyint a díjra. Ekkor nem jártak sikerrel. Ezúttal az MTA-hoz és a Magyar Országgyűléshez, valamint Kásler Miklós humánerőforrás-miniszterhez fordultak.

Putyin és Orbán
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egyesület szerint azért kellene Orbánnak és Putyinnak kapnia a Nobel-békedíjat, mert

az orosz elnök „a világbéke, az európai kultúra és kereszténység letéteményese, a magyar politikus pedig  „a legtöbbet tett kontinensünk békéjének és biztonságának megőrzése érdekében azzal, hogy megvédte Európa határait az illegális (adott esetben terrorista elemek) beáramlásától".

A kérdés már csak az, hogy az orosz elnök hova tud beállni a rakétakilövőjével a díjátadón, a múlt csütörtökön  legalábbis arról beszélt, hogy nem szabad alábecsülni egy nukleáris háború veszélyét.

A Honfoglalás 2000 Egyesület volt az is, amely már tavaly áprilisban megjósolta a CEU sorsát. Már akkor megírták, hogy az egyetem Budapestről el fog tűnni, mert  – hangzott az indoklás – „a Soros-egyetemnek” nagyon kevés a hallgatója, új jelentkezők alig vannak, az előadások nívótlanok, érthető, hogy a diákok máshol akarnak tanulni.