Megkapta a kártérítés egy részét az olaszliszkai lincselés áldozatának a családja

2019. április 12., 20:42

Szerző:

Péntek dél körül a végrehajtó átutalta annak a 46 millió forintnak egy részét, 4,9 millió forintot, amelyet a 2006-ban Olaszliszkán agyonvert Szögi Lajos családja kap kártérítésként – írja a Magyar Nemzet. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a lapnak azt mondta, hogy bár a végrehajtónak a jogszabály szerint munkadíj és jutalék jár, ahogyan a bíróság is felszámolhat eljárási díjat, erről mindenki lemondott, az összeget a család hiánytalanul megkapta. 

Szögi Lajos emlékműve Olaszliszkán
Fotó: Wikimedia Commons/Derzsi Elekes Andor

A 4,9 millió forintot eredetileg a z egyik vádlott, H. Dezső nyerte kártérítésként abban a perben, amelyet az állam ellen indított és nyert meg a fogvatartási körülményei miatt.

Szögi Lajos földrajz–biológia szakos tanárt 2006 októberében lincselték meg Olaszliszkán, miután egy eszét vesztett roma társaság azt hitte, elütött egy kislányt. Nem ütött el senkit, a 11 éves Kitti csupán átfutott az autója előtt, majd elesett az árokban. Szögi Lajos kiszállt, hogy megnézze, minden rendben van-e. A kislány befutott a szemközti házba, rokonai viszont őrjöngve estek neki a tiszavasvári tanárnak, és agyonverték. A kocsiban ülő 14 éves Emesét és ötéves Zsófit, akiknek végig kellett nézniük a borzalmakat, megfenyegették, hogy megerőszakolják őket, ha kiszállnak.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.