Megint a betegek életét nehezítették meg, de alaposan

2019. január 7., 07:20

Szerző:

Öt munkanapnyi felkészülés nem volt elegendő ahhoz, hogy minden orvos értesüljön a recept felírásról szóló jogszabály január elsejei módosításáról, és ez komoly zavart okoz a gyógyszertárakban. A friss hosszabbítás nyomán ugyanis év végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni, sok, már e-recepten gyógyszert előíró orvos enélkül engedi el a páciensét. Csakhogy az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész kizárólag magának a betegnek adhatja ki. Január eleje óta számos esetben okozott drámai helyzetet, hogy a családtagok nem tudták kiváltani súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait – írja a Népszava.

Hiába a gyakran könyörgésig, átkozódásig fajuló vita, a gyógyszerész jogsértést követne el a gyógyszerész, ha recept vagy felírási igazolás nélkül adná ki a hozzátartozóknak a gyógyszert. Ha ugyanis később nem tudná bemutatni a hozzájuk tartozó vényt vagy igazolást az ellenőröknek, egyrészt pénzbüntetést szabnának ki rá, másrészt az egészségbiztosító is megtagadhatja a készítmény árához járó támogatás kifizetését.

Tavaly december 18-án jelent meg az a jogszabály, amely egy évvel meghosszabbította a papírvények kötelező használatát emlékeztet a lap. A módosítást a Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezte. Hankó Zoltán, a köztestület elnöke szerint erre azért volt szükség, mert az e-vények bevezetése óta eltelt egy év után is a vényíró orvosoknak is egy része még mindig nem használja az e-recept felírási lehetőségét. A problémát most az okozza, hogy az orvosok egy része a korábban jelzett papírvények megszüntetéséhez tartotta magát és az év végétől már nem ad ki receptet.

Azt viszont nem sikerült egyértelműen szabályozni, hogy egy családtag, vagy a szomszéd milyen igazolásokkal veheti át csak az e-térben felírt pirulákat, holott erre több szakmai fórumon is figyelmeztették a rendszer működtetőit a felíró orvosok. Pedig Komáromi Zoltán háziorvos becslése szerint a betegek negyede, ötöde helyett más megy a patikába, azaz ez a hiba nagyon sokakat érint. 

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.