Még tovább nőtt a kivándorlók száma tavaly, 423 magyar Izlandra ment

2019. február 28., 16:27

Szerző:

Az Eurostat a napokban tette közzé az első csokrot az európai országokba érkező magyarokra vonatkozó 2018-as számokból. A vizsgált tizenegy országban 2017-ben majdnem 174 ezer magyar élt, ez tavaly 179 ezerre emelkedett – írja a Portfolio.

A jelentésből látszik, hogy Ausztriában több mint háromezerrel nőtt tavaly a magyarok száma, nyugati szomszédunknál 2018-ban 75 787 honfitársunk talált új otthonra. Svájcban és Hollandiában is nőtt némileg a szám, ott 25 466, illetve 15 307 magyar él most), de még a lista legalján szereplő

Izlandon is volt egy száz fős növekedés: a szigeten most 423 magyar él. 

Legalább két izlandi magyart már olvasóink is megismerhettek, Szabó Zsuzsi és Puskás Dániel 2016-ban költözött a szigetre, a hotelszakmában dolgoznak, ahogy a macskájuk, a félig női nevet viselő Pál Dáníelsdóttir is. A félelmetes kisragadozó hivatásos egérvadászként dolgozik a Hellnar hotelben, az Izland nyugati részén fekvő Snæfellsnesben. 

Fotó: Isntagram/pal.the.mousekeeper

Egy tavaly augusztusi felmérésből az derült ki, hogy Magyarország lélekszámára vetítve még 1,2 millió, a kiskorú családtagokkal együtt másfél millió akarja elhagyni a hazáját politikai és megélhetési okok miatt

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.