Még a Jobbik is jobban áll a szocialistáknál

Heves megyében a polgármester-, illetve képviselőjelöltek túlnyomó többsége az idei önkormányzati választásokon is függetlenként indul - írja a heol.hu.

2010. szeptember 19., 15:15

Ami az összesített adatokat illeti, azok gyakorlatilag nem változtak a különböző jogorvoslati határidők lezárultával sem: a megyében összesen 406 polgármesterjelölt száll ringbe a 121 településen. A tízezernél alacsonyabb lélekszámú helységekben 2161 úgynevezett egyéni listás jelölt indul, a tízezernél népesebb négy városban – Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban és Hevesen – 203 egyéni választókerületi jelölt szerepel az Országos Választási Iroda nyilvántartásában.

A korábbi ciklusok választásaihoz hasonlóan – a négy említett nagyobb város kivételével – most is független a települési jelöltek többsége. A polgármesterek közül 304-en, az egyéni listás jelöltek közül 1618-an, az egyéni választókerületi jelöltek közül 13-an függetlenként próbálnak sikert elérni.

Ha a parlamenti pártok szerinti megoszlást vizsgáljuk, akkor feltűnik, hogy a megelőző voksolásokhoz képest relatíve sokan felvállalták a kormányzó párt – pontosabban pártszövetség, de most a Fidesz-KDNP-t egyben kezeljük – támogatását. A polgármesterjelöltek közül 67-en, az egyéni listás jelöltek közül 322-en fideszesek, míg az egyéni választókerületekben 38 Fidesz-jelölt indul. Az MSZP-t, így konkrétan nevesítve, ezzel szemben csak 12 polgármesterjelölt, 24 egyéni listás és 38 egyéni választókerületi jelölt vállalta fel.

Ennél még a Jobbik is jobban áll, a maga 13 polgármesterjelöltjével, 116 egyéni listás jelöltjével és szintén 38 egyéni választókerületi jelöltjével. Mindhárom említett pártnak vannak kompenzációs listái a négy nagyobb városban. A Lehet Más a Politika színeiben viszont mindösszesen egyetlen polgármesterjelölt indul, Ivády Gábor honatya, Ivád jelenlegi polgármestere. Az LMP rendelkezik továbbá Egerben 12, Hatvanban egy egyéni választókerületi jelölttel, s szintén Egerben képesek voltak kompenzációs listát állítani is.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.