Mától mások őrzik a Szent Koronát

60 év után újra a Magyar Honvédség őrzi majd a Szent Koronát. A döntést a Szent Korona Testület hozta. Az átadásra az Országház Kupolacsarnokában kerül sor, ahol a Köztársasági Őrezred Dísz és Koronaőrző Őrségi Alosztálya adja át a koronát a Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Koronaőrségének.

2011. június 6., 13:25

Az ünnepségen részt vesz Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter is - írta a Független Hírügynökség.

A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt és mai napig épségben megmaradt koronája. A magyar államiság egyik jelképe, mely végigkísérte a magyar történelmet legalább a 12. századtól napjainkig. A hozzá kapcsolódó hagyományokkal és jogokkal foglalkozó Szent Korona-tan szerint a magyar alkotmányosság alapja volt az Anjou-kor végétől egészen a második világháború végéig. A tan szerint az ország alaptörvényének és jogrendszerének végső forrása a Szent Korona.

16:38

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.