Maruzsa Zoltán: Jövő hétfőn megkezdődik az érettségi, 2455 diák lépett vissza a vizsgától

2020. április 29., 11:52

Szerző:

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár megerősítette,

jövő hétfőn megkezdődik az érettségi.

A járvány kontroll alatt van, kevés az új fertőzött, és elkezdődnek a lazító intézkedések. 113 ezer diák jelentkezett az érettségire, de 26 ezer főt töröltek a listáról, 2455 diák lépett vissza az érettségitől. 84 ezren vizsgáznak majd.

Központilag nem rendeltek el lázmérést, hiszen ha valaki betegen megy vizsgázni, két fájdalomcsillapítóval kijátszhatja a rendszert.

Elismételte,

csak írásbeli vizsga lesz, ami az első héten 9-kor kezdődik.

A tömegközlekedési járatokat sűrítik, de arra készülnek, autóval érkeznek majd az érettségizők. Kint forgalomirányítás miatt jelen lesznek a rendőrök.

Maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak az állami keretből, minden érettségiztető intézmény kézfertőtlenítőt is kap. Alaposan kitakarítják az épületeket, az idős, krónikus beteg kollégákat mentesítik, mindenhol kérték, hogy ennek megfelelően készítsék a beosztást. 

A teremben legfeljebb 10 diák lehet, és legalább 1,5 méter távolságot tartani kell.

Papíron a vírus elpusztul 24 óra alatt, ezért a dolgozat pihentetésével biztosítható a fertőzésmentesség.

Most a diákoknak nem kell kiöltözniük. A külföldről érettségire érkező diákokról is beszél, Magyarország mindenkit beenged.

A legidősebb érettségiző közelebb van a 70-hez, mint a 60-hoz, ő sem lépett vissza.

Maruzsa Zoltán szerint mindenhol van elég felügyelő, meg tudják szervezni a vizsgákat. Köszönetet mondott nekik és a diákoknak is, akik fókuszáljanak a felkészülésre. Mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az érettségi maximális biztonság mellett valósulhasson meg.