Márky-Zay: Hódmezővásárhelyen ingyenes lesz a tömegközlekedés

2019. október 18., 15:49

Szerző:

A vasárnap jelentős többséggel újraválasztott Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester már a választási győzelem éjszakáján arról beszélt, hogy első lépéseként ingyenessé teszi a helyi tömegközlekedést. 

Hódmezővásárhelyen 43 ezer ember él, a városban kilenc vonalon járnak buszok, a jövőben ezeken utazhatnak ingyen a hódmezővásárhelyiek – írja a G7.

A Volánbusz által üzemeltetett rendszer költsége évi 110 millió forint. Ennek viszont kevesebb mint tizede, tízmillió forint folyik be a jegyeladásokból. A fennmaradó 100 millió forint eddig felerészben állami árkiegészítő támogatásból származott, felerészben pedig a hódmezővásárhelyi önkormányzattól.

Márki-Zay Péter
Fotó: Bszánth Ivola

„A tízmillió forintos jegyárbevétel nem olyan összeg, amelynek kiesése nagy kockázat lenne”

– mondta a gazdasági portálnak a döntés okairól Márki-Zay. 

A polgármester szerint a tömegközlekedés mellett a múzeumok is ingyenesek lesznek, a strandra pedig kedvezményesen juthatnak be a hódmezővásárhelyiek.

A múzeumokba minimálisan járnak az emberek Hódmezővásárhelyen, ezért elenyésző lesz a bevételkiesés.

Az ingyenessé váló tömegközlekedés és múzeumok használata egy városkártya megvásárlásával lesz lehetséges. A kártya ára várhatóan jelképes lesz, emellett a jegy- és bérletárak hivatalosan megmaradnak, ezek képezik ugyanis a tömegközlekedés állami támogatásának alapját. Márki-Zay szerint ideális esetben elektronikus lesz a rendszer, de a részleteken még dolgoznak.

Az új rendszer indulásának időpontját nem tudta megmondani, dolgoznak rajta.