Már Rómában kifosztották a budapesti utasok csomagjait, de a magyar rendőrség lecsapott

2018. november 10., 08:21

Szerző:

Olasz poggyászfosztogatókat buktattak le a magyar rendőrök - közölte a rendőrség. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata közleményében azt írta: a közelmúltban a sajtóban több helyen megjelent, hogy a Róma-Budapest között közlekedő repülőkön is történt poggyászfosztogatás. A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) nyomozói csütörtökön Rómában az érintett járatra feladtak egy bőröndöt, amelyben készpénzt helyeztek el, feljegyezve a bankjegyek sorozatszámát. Budapesten a rendőrök azt tapasztalták, hogy a pénzt valaki ellopta, de a repülő lepakolását végző munkásoknál nem találtak bűncselekményből származó értékeket.

Közben a járat három utasa feljelentést tett, mert a feladott bőröndjeiket felforgatva, illetve nyitva kapták meg. A rendőrök megállapították, hogy valakik kilenc csomagot is felnyitottak, és felmerült a gyanú, hogy a bűncselekmény nem a járat érkezésekor, hanem korábban történt.

Az RRI haladéktalanul felvette a kapcsolatot az olasz hatósággal, amelynek tagjai a budapesti járat olasz rakodóit és megtalálták náluk a magyar rendőrök által a bőröndbe helyezett készpénzt, valamint egyéb értéktárgyakat.

Az ORFK kiemelte: az RRI a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren alkalomszerűen tapasztalható poggyászfosztogatások számának alacsonyan tartása érdekében 2018-ban több mint ötezer csomagrakodást kísérte figyelemmel. Azt írták: „ezen ellenőrzéseknek vannak látható és vannak operatív elemei".

Bár a mostani esetből látszik, hogy nem minden itthon felfedezett lopás történik Ferihegyen, azért az „alkalomszerűen tapasztalható poggyászfosztogatás” a helyzet erős szépítése. Ahogy a témát körbejáró riportunkból kiderült, a csomaglopás Ferihegyen már tradíciónak számít, nélküle aligha működne a rakodórendszer. Akad persze becsületes rakodó is, mégis kijelenthető, ebben a munkakörben valóságos maffiahálózat működik, amely nem csak a ténylegesen pakoló emberekből áll. Reptéri sofőrök, mentősök, biztonsági emberek segítik a szarkákat abban, hogy a rendszer működjön.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.