Már nem Orbán Viktor felesége a legbefolyásosabb nő Magyarországon

Elkészült a Forbes listája a legbefolyásosabb magyar nőkről. Lévai Anikót a lánya, Orbán Ráhel is megelőzi, idén pedig Mészáros Lőrinc felesége is ott van a listán.

2019. április 3., 10:46

Szerző:

A magyar Forbes ötödik alkalommal készítette el A legbefolyásosabb magyar nők listáját. Most először csúszott le a közélet kategória első helyéről Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége. Őt most már saját lánya, Orbán Ráhel is megelőzi a listán.

A lista elkészítéséhez a Forbes a Bisnode céginformációs rendszere által biztosított adatokat, és háttérbeszélgetések információit használta fel. A végső sorrendről a szerkesztőség döntött.

Az előző évekhez képest a legjelentősebb mozgás a közélet területén volt. Négy év után először csúszott le első helyéről Lévai Anikó, jelenleg az 5. hely az övé. A lap szerint ő a számára fontos szervezetek, barátok és családtagok forráshoz juttatásában továbbra is kulcsszerepet játszik, mégis egyértelműnek tűnik, hogy nincs igénye a nyilvános szereplésekre, vagy arra, hogy közügyekben hatalmat gyakoroljon. Lányával, Orbán Ráhellel ellentétben, aki most a lista 4. helyén áll.

Lévai Anikó
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A közélet kategóriában Bártfai-Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter vezeti a listát, aki havi bruttó 5 millió forintot keres, a hivatalos indok szerint azért, hogy a bére versenyképes legyen az irányítása alá tartozó területre jellemző fizetésekkel. A második Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a harmadik Handó Tünde OBH-elnök. A közélet és a politika területén tűnt fel a legtöbb új név. Több év után visszakerült listára Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. Új szereplő Varga Judit, európai kapcsolatokért felelős államtitkár, és Kecskemét kormánypárti polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia.

Most először változott az üzleti kategória élmezőnye is. Dávid Ilona, a Volán és a DAKK vezetőjét váltotta az első helyen Hegedüs Éva, a Gránit Bank tulajdonos-elnöke. Ebben a kategóriában visszatért Heal Edina, a Google korábbi vezérigazgatója, ma pedig már a Republic Group operatív igazgatója. Új szereplő a listán Mészáros Lőrincné Kelemen Beatrix, aki számos formális tisztséget visel.

A kultúra kategóriában megingathatatlan a Nemzeti Filmalap élén álló Havas Ágnes vezető szerepe.

A média kategóriában Vidus Gabriella RTL-vezér első helye is stabil, de feljebb lépett a Centrál Médiacsoport vezérigazgatója, Mészáros Kinga.

A Forbes egy új kategóriával bővítette idén listáját. Ebben a kategóriában rangsor nélkül olyan nők szerepelnek, nem feltétlenül rendelkeznek jelentős költségvetéssel vagy nagy csapattal, de szakterületük meghatározó alakjai. Itt szerepel többek között L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója; Ürge-Vorsatz Diána fizikus; Mészáros Antónia, az UNICEF hazai ügyvezető igazgatója; Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester, vagy Székely Kriszta rendező és Pataki Ági producer.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.