Magyarországon 340 ezer fiatal se nem tanul, se nem dolgozik

2019. június 30., 13:52

Szerző:

Magyarország mellett sok más európai országban is nehezen találnak dolgozót a cégek. Annak ellenére, hogy a fiatalok között van egy olyan tekintélyes méretű csoport, amelynek tagjai nem tanulnak tovább, de munkát sem vállalnak – írja a G7.

Ez azért is érdekes, mert a munkanélküliek száma a KSH szerint 165 ezer fő. Tehát többségük ők a nem regisztrált munkanélküliek táborát gyarapíthatják.

Az Eurostat statisztikái szerint tavaly a 20 és 34 év közötti korosztályba eső fiatalok 16,5 százaléka tartozott ebbe a körbe az Európai Unió tagországait tekintve, ami hozzávetőleg 15 millió embert jelent.

A jelenség elsősorban a déli és a keleti államok problémája, Európa középső és északi részén kevésbé gyakori, hogy a fiatalok passzívak maradnak a munkavállalás és a tanulás szempontjából.

Magyarországon ebbe a körbe, vagyis az úgynevezett NEET-csoportba tartozó 20-34 évesek aránya 17 százalék volt tavaly, ami alig magasabb az uniós átlagnál. Körülbelül 340 ezer főről van szó.

Ez egyébként a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a teljes korosztály, vagyis az 1,8 millió főnek az egyhatoda.

Fotó: Pixabay

A magyarországi tendenciák azt mutatják, hogy az itthoni munkaerőpiaci helyzet egyre feszítettebb, 2013 óta pedig folyamatosan csökken a nem foglalkoztatott, illetve oktatásban és képzésben sem részesülő fiatalok aránya.