Magyarország maradt a bóvliban

Nem vizsgálta Magyarország államadós-osztályzatát a Moody's Investors Service a péntek éjszakára kitűzött időpontban.
A Moody's listáján Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is „Ba1”, felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással. A magyar besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől.

2016. március 5., 06:25

A nemzetközi hitelminősítő az Európai Unió előírásainak megfelelően – a többi hitelminősítőhöz hasonlóan – előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét.

A Moody's a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki, a cég azonban péntek éjjel – közép-európai idő szerint szombaton kora hajnalban – Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 8-án, utána november 4-én szerepel. A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

A három nagy hitelminősítő jelenleg egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó – „BB plusz/Ba1” – besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot – írja az MTI.

Az Index megjegyzi: a Moody's az értékeléskor az úgynevezett kemény gazdasági adatokon túl – azaz, hogy várhatóan lesz-e pénz visszaadni a nekünk kölcsönadott összegeket –, megvizsgálja a puhább kategóriákat is, hogy lesz-e szándék visszaadni a pénzt, hogy hogyan működnek az országban a független intézmények és a kormány szervei, vagy milyen átláthatóak az állam folyamatai.

Bóvliországokban jellemző a kiszámíthatatlan üzleti és politikai környezet. Magyarországon alacsony a kiszámíthatóság, a folyamataink és az intézményeink egyre alacsonyabb színvonalra zuhannak. Sokat nyomhatott a latban a magánhadsereges akció, vagy hogy az MNB egyre inkább egy kifizető magánbankként viselkedhet vagy hogy a költségvetés a kormány parlamenti kontroll nélküli belügye lehet.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.