Szombaton tüntetnek a postások, mert béremelés helyett csak egyszeri kifizetést ajánlott a cég a dolgozóknak

2020. július 14., 20:30

Szerző:

Eredménytelenül zárult a Magyar Posta vezetősége és a postás szakszervezetek közötti hétfői bértárgyalás, ezért szombat délelőtt demonstrációt tartanak a szakszervezetek Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája előtt – írja az mfor.hu.

A demonstrációs bizottságok már korábban megalakultak, de a hétfői bértárgyalás után valamennyi szakszervezet úgy döntött, hogy csatlakozik a szombati tüntetéshez, ahol egy petíciót szeretnének átnyújtani a miniszternek.

Július 1-jén ültek le tárgyalni a munkáltató és az érdekképviseletek vezetői. Még mindig a 2020-as béremelésről megy a vita. A munkáltató korábban azt közölte, hogy a veszélyhelyzet feloldását követően vizsgálja a forgalom alakulását, a bevételek nagyságát, ennek függvényében 2020. július 13-án teszi meg ajánlatát az érdekképviseleteknek.

Nemzeti konzultáció - Megkezdődött a nemzeti konzultációs
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A szakszervezetek szerint a hétfői ajánlat elfogadhatatlan a dolgozóknak.

– Nincs bérajánlat, hanem egyszeri, augusztusi kifizetést ajánlottak a tárgyaláson az alapbér-fejlesztés helyett. Ez példátlan. Betelt a pohár, a postások közül sokaknak megélhetési gondjaik vannak, pedig a járványhelyzet alatt mindenki helytállt

– mondta az egyik szakszervezeti vezető az mfor.hu-nak.

Ennek oka a Magyar Posta szerint, hogy nincs pénz.

– A posta felelős gazdálkodás mellett nem tud általános bérfejlesztést végrehajtani. Az ebből adódó lehetőségeit mérlegelve, de szem előtt tartva azt is, hogy a postai munkatársak bére elmarad az országos átlagtól, ajánlja a vállalat az általános bérfejlesztés helyett ismét az egyszeri kifizetést

– tájékoztatta a cég a Magyar Nemzetet.

A juttatásban minden, legalább öt éve a vállalatnál dolgozó munkavállaló az eltöltött időtől függően sávosan emelkedő összegben részesülne. Ebből sokan kimaradnának, mivel sok az új dolgozó. 

A szakszervezetek viszont kétszámjegyű béremelést szeretnének kiharcolni.