Magyar lobbiszervezet tart konferenciát a nemek esélyegyenlőségéről

2014. március 25., 16:21

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség holnap A nemek egyenlősége mint közpolitikai téma címmel könyvbemutatóval egybekötött konferenciát tart a Benczúr Hotelben – mondta el honlapunknak Magyar Mónika, a lobbiszervezet munkatársa, közpolitikai szakértő.

A tanulmánykötet magyar szerzői olyan egyetemi kutatók, szakemberek, akik azt vizsgálták, hogy a rendszerváltás óta a társadalom különböző területein hozott intézkedések hogyan hatottak a nők esélyegyenlőségére. A tanulmány különlegessége, hogy minden fejezethez tartozik egy-egy „gender budget”, azaz költségvetési tervezés, amely figyelembe veszi a nők és férfiak különböző szempontjait. Emellett az egyes témákhoz csatolták a Női Érdek saját ajánlásait. „Az első kötetben kimutattuk, hogy mi történt, a második kötetben pedig bemutatjuk, hogy mi mit tartanánk ideális állapotnak” – mondta Magyar Mónika.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (röviden: Női Érdek) 23 tagszervezetből álló ernyőszervezet, amely a magyar női civil szervezeteket tömörít. Egyúttal az Európai Női Lobbi magyar tagja, nemzeti koordinálója. Célja a nők érdekeinek képviselete, monitorozása.

Magyar Mónika aláhúzta: tevékenységük során szoros együttműködést alakítottak ki a téma szekértőivel, kutatóival, akik saját területükön – pl. politika, szociálpolitika, gazdaság, egészségügy – kifejezetten a nőkérdésekkel, érdekvédelemmel foglalkoznak. Lobbitevékenységük során megkeresik a politikai pártokat, illetve olyan rendezvényeket szerveznek, amelyek felhívják a közvélemény figyelmét a nők helyzetére, az esélyegyenlőség fontosságára.

Ennek része a holnapi könyvbemutató és konferencia. Tavaly novemberben a Női Érdek szervezésében rendezték meg az első magyarországi nőkongresszust, amely a rendszerváltás után az első ilyen jellegű rendezvény volt, mintegy ezer meghívott részvételével.

Tevékenységük során igyekeznek új eszközöket, módszereket is alkalmazni. Így jött létre az a kvíz is, amelyet olvasóink – a KVÍZ szóra kattintva- kitölthetnek.

KVÍZ

– A kvíz azért született, hogy megmutassuk, a közvélemény elé tárjuk a pártok nőpolitikai elképzeléseit, amit kulcskérdésnek tartunk a magyar közpolitikában. Egy olyan felületet akartunk biztosítani a pártoknak, ahol ők szabad kezet kaptak: korlátozások nélkül kifejthették elképzeléseiket. Másrészről az volt a célunk, hogy ezzel is segítsük az emberek döntését: legyenek tisztában a pártok szakpolitikai programjával, mielőtt szavaznának. Nézzék meg, hogy ezekben a kérdésekben az adott párt programja az ő véleményüket tükrözi-e – mondta el a 168 Óra Online-nak Magyar Mónika, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség munkatársa, közpolitikai szakértő.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.