Magához tért a magyar orvosok által szétválasztott sziámi ikrek egyike

2019. augusztus 10., 08:51

Szerző:

Magához tért és úgy tűnik, hogy jól van Rabeya, a A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott sziámi ikrek egyike – írja a 24.hu az alapítvány tájékoztatása alapján. Rabeya mozgatja a végtagjait, felismeri édesanyját, figyeli a környezetét, közölte az alapítvány pénteki közleményében.

A több mint 30 órás koponya- és agyszétválasztó műtét után testvére, Rukaya is már önállóan lélegzik, de gépek rásegítésével. A lány továbbra sincs eszméleténél, de az orvosok szerint egy ilyen összetett műtét után még normális.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A kislányok részletesen bemutatott szétválasztó műtétje egy műtétsorozat harmadik nagyobb állomása volt, amit dr. Csókay András vezetett. Amellett, hogy sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két hároméves kislánynak, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak: új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.