A szakértő szerint a Dózsa György úti gázoló kezében volt a mobilja a becsapódás előtt

2019. december 3., 12:44

Szerző:

Nem a pohártartóban, hanem a jobb kezében tartotta a mobiltelefont M. Richárd közvetlenül a becsapódás előtt. A Dózsa György úti halálos baleset elsőrendű vádlottja a keddi tárgyaláson ismertetett szakvélemény ellenére is kitart amellett, hogy a telefon nem volt a kezében - írja a 24.hu.

A halálos közúti baleset tárgyalása szakértői vélemények ismertetésével folytatódott a Pesti Központi Kerületi Bírságon. A korábbi szakértői vélemény szerint M. Richárd 125-140 km/óra közötti sebességgel haladt a Dózsa György úton a Kassák Lajos utca irányába. Ekkor érkezett a kereszteződésbe a gépkocsijával N. József, aki szabálytalanul, kis ívben kanyarodott be a szemből érkező M. Richárd elé úgy, hogy nem adott elsőbbséget. Az autók összeütköztek, és felsodródtak a járdára. A kanyarodó jármű egyik utasa kizuhant az autóból, és a helyszínen meghalt. A másik utas a kórházban hunyt el, három gyalogos pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

A korábbi tárgyaláson kiderült, hogy M. Richárd a becsapódás előtt saját magát videózta. A vádlott azt állította, hogy a telefon nem a kezében, hanem a pohártartóban volt. Elmondása szerint a párjának akarta elküldeni a felvételt, hogy lássa, milyen kocsit kap ajándékba. A mai tárgyalási napon azonban kiderült, hogy a férfi

nem mondott igazat, mert a szakértő megállapította, hogy a mobiltelefon nem volt rögzítve, és a férfi a jobb kezében tartotta a készüléket az ütközés előtt.

A szakértő álláspontja szerint M. Richárd 40-50 km/órás sebességgel ment a bemutatott felvétel elején, majd a kilencedik másodpercben, hat másodperccel a becsapódás előtt kezdett el gyorsítani: 75-80-ról 138-142 km/órás sebességig. A szakértő megállapította, hogy a férfi fél másodperccel a becsapódás előtt vészfékezett, a felvételen hallható pittyegő hangból pedig arra következtetett, hogy a sofőr be sem kapcsolta a biztonsági övet.

M. Richárd védője, Koltai Zsuzsanna nem fogadta el a szakvéleményt, és új szakértő kirendelését kérte a mobilos felvétel elemzésére.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

– Gyorsan mentem, ez nem kétséges, a pontos sebességet pedig nem az én tisztem megállapítani. De továbbra is azt állítom, hogy a pohártartóban volt a telefon. Ez az egész blődség. Ami pedig a vészfékezést illeti, továbbra is azt állítom, hogy az utolsó pillanatban nem a fékre léptem, hanem a gázra – idézi a 24.hu M. Richárdot.

Az Index szerint a műszaki szakértő szerint ha a Mercedes egyébként a megengedett 60-70 km/órás sebességgel halad, egy vészfékezéssel elkerülhette volna a balesetet.