Lukácsi Katalin: Építettem ezt a rendszert, nekem ezzel kell elszámolnom

Katartikus élmény, hogy az első olyan posztom, amiben őszintén vallottam meg a hitem, ekkora hatást váltottam ki – mondta a 444.hu-nak adott interjúban Lukácsi Katalin, aki múlt héten jelentette be, hogy kilép a Kereszténydemokrata Néppártból (KDNP) és a párt ifjúsági szervezetéből a CEU-ügy miatt.

2017. április 10., 18:20

Lukácsi Katalin korábban az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) egyházügyi munkacsoportjának vezetője volt, és a Barankovics Alapítványnál dolgozott. Rövid ideig az IKSZ fővárosi, VII. kerületi szervezetének elnöke is volt. Jelenleg az ELTE BTK-n történész doktorandusz: a rendszerváltást kutatja. Ezen kívül katolikus hitoktatói és zsidó közösségszervező diplomája is van.

A 444.hu-nak bővebben is kifejtette, mi vezetett oda, hogy végül nyilvánosan szakított a kisebbik kormánypárttal:

„Ahogy a posztban is írtam, három fő állomás volt. Az egyik a párt szembehelyezkedése Ferenc pápával, és ehhez persze hozzátartozik a menekültekhez való hozzáállás is. Eddig nem vállaltam nyíltan, de én érvénytelenül szavaztam október 2-án a népszavazáson, ami egy gyűlölettenger volt.

A második a Népszabadság-ügy, ami számomra katasztrófa volt.”


Lukácsi harmadik helyen a CEU-ügyet említette. Mint mondta, sokáig vívódott azon, hogy annak van-e több értelme, ha belülről fogalmaz meg ellenvéleményt vagy kívülről.

Eddigi szerepvállalásával kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Annak idején természetes döntés volt, hogy belépek a KDNP-be, és csináltam is olyan dolgokat itt, amire büszke vagyok, de utólag nézve nem kellett volna megkötnöm kompromisszumokat, nem kellett volna az álmaimról lemondani.

Nekem azzal kell elszámolnom, hogy ebben eddig benne voltam.”