Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Magyar megfigyelések szerint a lombikprogramos hormonkezelésen átesett nőknél gyakoribb a mellrák

2019. szeptember 18. 11:51 - szerző: 168 Óra

Hosszú évek tapasztalata után szúrt szemet a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Onkológiai és Sugárterápiás Centrumában dolgozó orvosoknak, hogy míg a nők körében arányaiban kevesen esnek át lombikbébi-programos hormonkezelésen, többen kénytelenek orvoshoz fordulni rák, elsősorban mellrák miatt – írja a hvg360.

 

Az orvosok, Szabó Imre, Ésik Olga, Révész János a tapasztaltak alapján vizsgálni kezdték a hormonkezeléssel kísért lombikprogramok hatását, amiről először a Magyar Sugárterápiás Társaság kongresszusán számoltak be:

a tavaly regisztrált 322 új emlőrákos betegből 15-en vettek részt korábban lombikos programban.

Az már korábban is ismert volt, hogy a családban kimutatott hajlam, az elhízás, valamint a 30 év feletti gyermekvállalás növelheti a rák kialakulásának esélyét, de a lombikprogramos kezelések hatásairól Magyarországon korábban nem volt érdemi szakmai párbeszéd. Azonban az említett nőknél korábban nem volt kimutatható örökölt családi hajlam, vagyis nagyobb jelentősége lehet a korábbi kezelésnek.

A szakma egyelőre hivatalosan nem ismerte el, hogy a hormonkezelés hatással lehet a rák kialakulására, a hivatalos álláspont is számos, sokszor összetett körülményt figyelembe vesz.

A mellrák a leggyakoribb daganatos betegség Magyarországon, évente 5-6 ezer beteget regisztrálnak, közülük 2 ezren nem élik túl a betegséget.