Legalább egyszer lakjanak jól

A változások lakmuszpapírjaként működik a botrányoktól dúlt romaszervezetek belvilága. A mostani „beélesített” kampány a szenvedélyeket az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székházában is felkorbácsolta. Hogy ki szerzi meg azt az egy nemzetiségi mandátumot (s ezáltal pénzt, szavazati jogot), Fidesz-barát vagy ellenzéki szervezet, miképpen avatkozik bele a küzdelembe
a NER a Belügyminisztériumtól az Alkotmánybíróságig – az a közelgő politikai válság legbiztosabb jele. Más kérdés, hogy reagál-e erre az a hat-nyolcszázezer roma, aki pontosan tudja: sorsán a politika nem akar változtatni.

2022. február 7., 16:24

Szerző:

Az ellenzéki összefogás formálódó frakciójában lesz három listás roma képviselő. Ez Márki-Zay Péter határozott kívánsága. Ki tudja, hogy ez mennyit ér, és megvalósul-e. Nem könnyű keresztülvinni a listás helyekért élet-halál harcot vívó pártokon. De a romák világában szintén vannak pártok, párttorzók, megélhetési koalíciók, köztük a Fidesz kedvence, a Lungo Drom.

A Lungo Drom nem mindig ilyen aktív. 2008–2009-ben, a félelmetes romagyilkosságok idején szava is alig volt. Farkas Flórián lassan alámerül, nem életbiztosítás a Fidesz Farkasát feltenni egy pártlistára. Persze Orbán szavajárása ismert: „szövetségesek kezét sosem engedjük el”. Már 2017-ben is meglepetés volt, amikor Kövér László együttműködési szerződést kötött a Híd a munka világába program (1,6 milliárdos veszteség) mentorával. A nyomozás 2016 óta tart, az ORÖ gyorsan és halkan csődbe ment, állami pénzből mentették ki. Hogy a szövevényes történetek részleteit kerüljük, elég annyi, hogy fennállása során két elnököt (Kolompár Orbánt, Balogh Jánost) ítéltek felfüggesztett vagy letöltendő szabadságvesztésre, a Flóri már a letűnt világból kisebb priusszal érkezett, 1992-ben „a legtehetségesebb fiatal roma politikust” (Horn Gyula nyilatkozata) álarcos banditák tartották fogságban, s pucéran lökték egy erkélyről a szolnoki utcára. Számos fordulat és alapítványi pénzügyi botrány után Flórit a jövőnek Göncz Árpád eljárási kegyelme mentette át.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy mindez a zömmel tisztességes roma politikusokra (általában a romákra) hull vissza, jegyezzük meg: a botrányokból, s általában a politikából az al- és felvégen lakó cigányság alig érzékel valamit. A romák politikához való viszonyáról megoszlanak a vélemények. Horn Gábor, aki még SZDSZ-es színekben vezényelt néhány vidéki kampányt, állítja, létezik a politikától elfordult 2-2,2 millió szavazó.
A legszegényebbek nem járnak szavazni, egy részük haldokló, romos falvakban élő, szegénysorú roma. Nem is lehet rávenni őket a szavazásra. Nem csoda, hogy az ellenzék programja érdemi cigánymentő programot (ígéretet, víziót) a jelszavakon túl nem tartalmaz. Az ellenzéknek a cigányság számára nincs ajánlata.

A szegénység meghatározása feloldhatatlan polémia. Hogy kit tekinthetünk manapság szegénynek, hol húzódik a nyomor határa, arról Krémer Balázs szociológus mondja: „a közmegegyezés szerint a szegénységi küszöb az átlag- vagy mediánjövedelem hatvan százaléka”. 2021 januárja és áprilisa között a bruttó mediánkereset, vagyis a fizetésünk, aminél a foglalkoztatottak fele többet, fele kevesebbet keres, bruttó 425 ezer 400, a nettó 282 ezer 900 forint volt, ennek a hatvan százaléka 169 ezer 740. A válság és az infláció hatására a medián értéke is csökken. A középérték hatvan százaléka alatt Magyarországon 1,2 millióan éltek, igaz, sok olyan család található a medián hatvan százaléka fölött, amelyet joggal gondolunk szegénynek, s maguk is annak érzik magukat.

A szegény vidéki nép (köztük a roma szavazó) Horn szerint elszigeteltség, információhiány, közöny okán nehezen mozdítható. 2018 után számos vidéki riport készült – szisztematikus felmérés nemigen – a kistelepülésen élő szegények választási szokásairól. Miért riogatható a községek lakossága a muszlim bevándorlással vagy Sorossal? Láttak-e zsákfalvakban muzulmánt? Miként lett a kisfalvak népe 2000–2001 táján monolit Fidesz-szavazó?

A 21 Kutatóközpont elemzése szerint a magyar társadalom alsó harmadába tartozó roma szavazó 2009-ben 70, 2010-ben 56, 2018 és 2020 között 48 százalékban a Fideszre szavazott. Mérhetően nagyobb arányban, mint a nem romák. (Valamennyien ismerjük az ellenzéki politikusok magyarázkodásait, „úgy alakították ki a választókerületi határokat, hogy…”, és ismerjük a híres Mao-idézetet, „a falu bekeríti a várost”. Amikor Márki-Zay Péter polgármesteri győzelméről írtunk, a kiskocsmában a választási stáb egyik tagja így konferálta fel az első érkező szavazóköri eredményeket, amelyek a Fidesz előnyét mutatták: „Ne idegeskedjetek! Ez a város széle, gyakorlatilag még falu.” És ott voltak a cigánytelepek. A város centruma felé közelítve MZP letarolta a szavazóköröket. Olyan volt a szavazatok megoszlása, mint egy politikai demonstrációs tábla.

Ez azonban túl szimpla magyarázat lenne. Egyrészt az, hogy a roma választó nem szavaz, másrészt az, hogy az őket elszigetelő, a közmunka világába kényszerítő NER-t választja. Hidvégi-B. Attila, a Romnet munkatársa azt állítja, a falusi roma a hiedelemmel ellentétben akkurátus, fegyelmezett szavazó. És bizonyos helyeken tényleg így van. Az adatok régiónként, falvanként is eltérhetnek. Valóban vannak depresszióba süppedő, apatikus romatelepek. De néhány helyen, például a beregi kisvárosban, Vásárosnaményban Iványi Tamás, a helyi művelődési ház igazgatója, a környékbeli falusi iskolák istápolója szerint Naményban szinte minden fellelhető roma párt jelen van. Meglepően nagy az átjárás, van, aki több pártnak is tagja. Olyat is látunk, hogy a jelölt, a felesége és a menye más és más cigánypártban indul az állam által folyósított kampánypénz begyűjtésének reményében. Van tehát lelkesedés. De megtalálható az apátiával vegyes cinizmus is. Jelen van a Phralipe, a Lungo Drom és a többi – minden, mi szem-szájnak ingere. Ugyanakkor a delikvensek hajlamosak elvi kötődés nélkül, mozgékonyan és gyorsan pártot váltani. „Ha a Lungo Drom osztja a lóvét, belép oda, ha elfogy az apanázs, átigazol egy újabb pártba – mondja Iványi. – Farkas Flórián varázsát nem érzékeltem. A pénz varázsát annál inkább. Amúgy pedig nincs nagy eltérés. Sok újdonságot nem mond sem a Phralipe, sem a Lungo Drom.”

A romák a legkevésbé tudatos, legjobban terelhető szavazók. A technika jól ismert. Láncszavazás, fotó a szavazólapról, bemutatás, szállítás oda-vissza, kifizetés. Amúgy Szabolcsban a nem roma politikusok is példát adnak, röpködnek pártról pártra. A sok kistelepülésre szabdalt kerületben (Vásárosnamény, Fehérgyarmat) az ellenzéki kihívó, Sápi Mónika korábban a Jobbikban futott, most a DK-ba igazolt át. Ez tényleg éles fordulat. De nagy pártválaszték tényleg nincs. A képviselő 2006 óta a Fidesz embere, Tilki Attila, és ha jó egészségnek örvend, így lesz a következő tizenhat évben is.

A legismertebb kampányfogás a Felső-Tisza mentén az élelmiszerosztás. Az ezredforduló táján egy időközi választáson Torgyán József egyik emberét, egy savanyúsággyárost kellett a Tiszaháton megválasztani. Akkor hallottuk legelőször, hogy kolbászt, konzervet, csalamádét, száraz tésztát, krumplit kapnak a cigánytelepek. Akkoriban ez még újdonság volt. Ma már a városokban is divat, krumplit Szegeden, Újpesten is osztanak. Borsodban 2018-ban előfordult, hogy az utcában disznót vágtak, felét kapta a páros, másik felét a páratlan oldal. „Az ilyesmit még csak el sem tudom ítélni – mondja Iványi. – Legalábbis megbocsátó vagyok. Nem hülyék a roma szavazók sem, pontosan tudják, hogy nem törődik velük a kutya sem. Legalább egyszer lakjanak jól.”

A legnagyobb szavazatdöntő tényező az elöljárók koalíciója. A plébános és a polgármester, ha összefog, eldönthet mindent. Szabolcsban a polgármesterek minimum négyötöde Fidesz-támogatással működik. De kell is a népnek biztatás. Iványinak egyik roma vállalkozó barátja mondta: „Rám is csak akkor szavaznak, ha behozom őket kocsival, és visszafelé kapnak egy sört meg egy felest.”

A dolog azonban nem ilyen egyszerű. A romák többsége mélyszegénységben él, s uraira gond nélkül leszavaz. A szavazat megvehető és/vagy kikényszeríthető.
A közmunkás (jelenleg több mint százezer közmunkás van) nyílt szavazásra kényszerül. Mészáros Lőrinc mondta egyszer „tréfásan” a sertéstelepi alkalmazottainak: ha nem jó az eredmény, holnap be se jöjjenek. Efféle viccelődéseken országosan három-öt mandátum is múlhat.

De nem minden roma szavaz a jobboldalra. Harminc-harmincöt százalékuk, ha elmegy, a rendszerből kiszavaz. Krémer Balázs szerint a „magatartási közgazdaságtan” fő szabálya, hogy – habár jól jön, ha valamit nyerünk – fontosabb, hogy túl nagyot ne veszítsünk. A szavazási mérlegelés lényege a falvakban a veszteség elkerülése. A helyi roma közösségek ma már nem is nagy családban, hanem „megélhetési koalícióban” élnek. Más hajtja fel a munkát, más szállítja a munkást Ausztriába, más osztja el a pénzt, más hozza be a csempészett cigarettát Ukrajnából. Az ellenzéki szavazás falun bizonyos kockázattal járhat. A járvány első szakaszában, a lezárások idején, sokan veszítették el a feketemunkájukat. De még ezt is túl lehet élni, ha a közmunka vagy a helyi alkalmi munka (favágás, tüzelőszállítás, kőművesség, költöztetés) megmarad. A szavazáson talán nyerhetünk, ám ha veszítünk, nagyobbat veszítünk. Krémer Balázs szerint ezért gondolja meg a roma szavazó, hogy kire is szavaz. Ha egyáltalán leszavaz.

„Szavaz – mondja Horváth Aladár volt képviselő, az első cigány politikusnemzedék utolsó mohikánja. – Mégpedig nagy eséllyel a Fideszre. Ha szavaznak, kétharmaduk a Fideszre szavaz. De lehet ezen csodálkozni? Az ellenzéki koalíciónak a romáknak címezve értékelhető félmondata sincs. De még csak nem is tépték magukat. A cigányokról lemondtak. Mellesleg Orbán Viktor szövege a romáknak alapjában tetszik. A módosabb városi muzsikus cigányoknak is. Harminc éve itt van. Ismerik. Megszokták. Egy idő után a harminc év (ebből tizenkét év zsinórban) már-már a kádári stabilitásra emlékeztet. Az a kor nekik így utólag aranykornak látszik.”

A „piros volt a paradicsom, nem sárga” kampány Horváth szerint elsősorban nekik szól. „Miért is szavaznának balra? Vagy szavazzanak a Jobbikra?” – kérdezi. A miskolci számozott utcákból való kiűzést a fiatal roma értelmiségi nem felejtette el. Hiába nyert az ellenzék a budapesti önkormányzatokban, a fővárosnak nincs értékelhető romapolitikája. „Takarítónak veszik fel a nőket, ha felveszik” – mondja Horváth Aladár lehangoltan. Ami a kampányadományokat illeti, a romák beérik kevéssel is. Adó-visszatérítés nekik nem jár, mivelhogy nemigen adóztak. A közmunka díjazását kicsivel emelik.

És ezzel bezárult a kör. A választási szakértők szerint tizennyolc-húsz csatatér kerületben a roma szavazó, ha valóban leszavaz, mindent eldönthet.

Brutális mozgósítás várható.đĐ

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.

A csütörtöki Kormányinfón kiderült, hogy Gulyás Gergely szerint kivel fog össze Magyar Péter, hogy elfogadja-e Orbán Viktor Zelenszkij meghívását, hogy mi a helyzet a kórházak adósságával és milyen megállapodása lesz Magyarországnak Kínával.