Lázár Jánosnak lelkiismeret-furdalása van, amiért nem figyelt eléggé a szétlopni készült Mezőhegyesi Ménesbirtokra

2019. május 31., 15:43

Szerző:

Komoly problémának tartja Lázár János a Mezőhegyesi Ménesbirtok luxusberuházásainak terveit. Közömbös számára az, hogy őt számon kérik-e az ügyben, de a Népszavának adott rövid interjúban azt közölte a ménesbirtokot kormánybiztosként felügyelő politikus, hogy lelkiismeret-furdalása van.

Pár napja jelent meg a 800 millió forintos közbeszerzési eljárás a Mezőhegyesi Ménesbirtokon tervezett luxusberuházások tervezésére és előkészítésére. Lázár János nem sokkal később azt nyilatkozta, hogy ő is a sajtóból értesült a tervekről, és azonnali hatállyal vissza is vonatta a közbeszerzést.

A politikus azt mondta a Népszavának, hogy a projektet nem hagyta jóvá, ahogy a birtok igazgatósága sem, csak a termeléshez kapcsolódó fejlesztéseket engedélyezték. Például a szarvasmarha-telep építését, a lótenyésztéshez kapcsolódó felújításokat, és a mezőhegyesi szakképzési iskola korszerűsítését. A jóváhagyott tervek szerint tízmilliárd forint értékű beruházás zajlik.

Arra a kérdésre, hogy fordulhat elő, hogy a birtokot felügyelő kormánybiztos nem tudott a luxusberuházásokról, és kikerült a felhívás, azt felelte, hogy ő tulajdonosi joggyakorló, a menedzsment napi működésében nem vesz részt.

– Vélhetően úgy gondolták, csinálnak egy ilyen tervet – és utána majd megszerzik hozzá a pénzt

– tette hozzá.

Nem hiszi, hogy több hasonló volumenű kiírás is megjelent a tudta nélkül, de azért megkérte a belső ellenőrt, hogy „nézze meg a menetrendet”, és felelősségre vonást is tervez igazgatói és vezérigazgató-helyettesi szinten.

Fotó: Facebook/Lázár János

Arra a felvetésre, hogy felelősnek érzi-e magát az ügyben, azt válaszolta, hogy hetente két-három napot tölt ott, ezután viszont többe kell ott lennie.

A lap azt is megkérdezte tőle, hogy felkészült-e arra, hogy kormánybiztosként számon kérik a botrány miatt.

– Az egy elég érdekes dolog lenne (nevet), de könnyen lehet. Állok bármiféle elszámoltatás elé. Elég komoly probléma, hogy ez a hiba megtörténhetett, mert mindent megteszek azért, hogy átlátható keretek között folyjon a gazdálkodás. Úgyhogy ez egy komoly presztízsveszteség, és az, hogy most számon kérnek-e, letolnak, közömbös ahhoz képest, hogy lelkiismeret-furdalásom van, amiért nem figyeltem jobban a cégre. Én csak azt szeretném, hogy akik az állami vagyont menedzselik, azok két lábbal álljanak a földön

– válaszolta Lázár János.

18:23

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

17:09

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.