Lázár János felelősségre vonná azokat, akik hiányt csináltak tenisszövetségben, pont egy fideszes képviselő volt az előző elnök

2020. július 30., 08:43

Szerző:

Interjút adott a Népszavának a Lázár János. A Miniszterelnökséget korábban vezető minisztert, fideszes országgyűlési képviselőt, mint a Magyar Tenisz Szövetség frissen megválasztott elnökét kérdezte a lap. A politikus elmondta,

Orbán Viktor kérésére vágott bele a feladatba.

Arról beszélt, segíteni szeretne, nem pedig a feszültséget szítani és a kompromisszumos megoldások híve. A szövetség szerepéről is egyértelműen gondolkodik. „Egyértelműen a tömegsport menedzselése a szövetség fő feladata. A magyar sport legnagyobb szponzora az adófizető lakosság. Nekünk az emberek igényeihez kell igazodnunk.”

Lázár János lett a Magyar Tenisz Szövetség elnökeLázár János fideszes országgyűlési képviselő Bardóczky Kornél egykori teniszező (j) társaságában a Magyar Tenisz Szövetség budapesti tisztújító közgyűlésén, ahol a szervezet elnökévé választották 2020. július 27-én. 

Majd egy meglepő kanyarral kijelentette, nem híve a presztizsberuházásoknak. Amikor a lap szembesítette fel, hogy szembemegy a miniszterelnök véleményével, a következőket mondta:

„a véleményemet bárkivel szemben vállalom, egyébként logikus érvekkel Orbán Viktor meggyőzhető.”

Ami pedig a szövetség ügyeit illeti, arról azt mondta, szükség van a hatóságokra, „mindenképpen meg kell találni és felelősségre vonni őket (a felelősöket - szerk.), ez nem kérdés.” - utalt Lázár a szövetség több milliárd forintos hiányára.

Megígérte azt is, transzparensen fog működni a szövetség. Ennek egyik zálogát abban látja, hogy az új elnökségnek nincsenek anyagi érdekeltségei a sportágban, így a tenisz érdekeit tudják szem előtt tartani, amikor döntenek. „Év végéig le kell zárni a múltat, emellett átláthatóan, vitáktól mentesen kell működnie a szövetségnek. Ha ezt nem sikerül megoldani, akkor nincs értelme tovább várni. Másrészt nincsenek hosszabb távon sportvezetői ambícióim, nagyon érdekes ez a világ, de én politikus vagyok.”

Kérdezték az Index ügyeiről is, de kitért a kérdések elől.

„Halhatta a bemutatkozó beszédemben is, teniszezni és nem fideszezni jöttem.”

– fogalmazott Lázár János. A Riporterek Határok Nélkül jogvédő szervezet ranglistáján a sajtószabadság ranglistájáról pedig – amelyen Magyarország a 23. helyről a 89.-re esett vissza, az EU-országok közül már csak Bulgáriát előzi meg – a következőket mondta:

„Ezzel szemben milyen jó is az, hogy a tenisz ranglisták legalább objektívek.”