Hiába hívták, Lázár János nem ment el Orbán Viktor évértékelőjére, inkább megnézett egy kézilabdameccset

2020. február 19., 16:05

Szerző:

Bár meghívták, de mégsem volt jelen Lázár János Orbán Viktor múlt vasárnapi évértékelő beszédén, helyette egy kézilabda mérkőzésen vett részt Szegeden. Abban sincs semmi rendkívüli szerinte, hogy csak aznap reggel döntötte el, hogy oda megy, ahol végül Csányi Sándor OTP-vezérrel volt jelen - mondta el a volt kancelláriaminiszter a Spirit FM Keljfel Jancsi! című műsorában, amelyet az atv.hu szemlézett.

Lázár János 2018 tavaszáig az ország legnagyobb hatalmú embere volt, Orbán Viktor miniszterelnök után. A Miniszterelnökséget vezető miniszterként (a posztot jelenleg Gulyás Gergely tölti be), a Fidesz alelnökeként rengeteg terület felett volt befolyása, az uniós pénzek szétosztásától kezdve a hírszerzésen át a miniszterek felügyeletéig.

Lázár azonban kiesett a pixisből: 2018-ban az általa preferált Fidesz-jelölt elveszítette az időközi polgármester-választást Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péterrel szemben, az ellenzéki támogatással megválasztott polgármester ráadásul 2019 októberében megőrizte tisztségét az önkormányzati választáson. Lázár ugyan a 2018 áprilisi országgyűlési választásokon megnyerte a hódmezővásárhelyi körzetet a Fidesznek, Orbán kegyeibe többé nem került vissza.

Azóta Lázár meglehetősen bátran kritizálja a Fideszt, most viszont finomabb hangnemben kritizálta az Orbán-kormány legújabb kommunikációs irányát. A gyöngyöspatai romák kártérítése kapcsán például megjegyezte, hogy

egy jogerős bírósági ítélet végrehajtása vagy nem végrehajtása komoly következményekkel járó dolog, a jogállam határa például a jogerős bírósági ítéletek végrehajtásánál húzódik.

Lázár szerint ez komoly dilemma a kormánynak. A gyöngyöspatai romák szegregációjára kitérve elmondta, hogy az országnak komoly tartaléka van a magyarországi cigányságban, már ami a munkaerőpiacot illeti. Még a jelenleginél is többet kellene foglalkozni ezeknek az embereknek a felzárkóztatásával,

az viszont komoly szakmai vita, hogy egy gyereknek a szegregált vagy deszegregált iskola jobb-e, ő maga a deszegregáció pártján áll.

A 2019-es önkormányzati választás eredménye szerinte finoman fogalmazva is „megfontolást igényelne”, és szerinte a fideszes szavazók üzentek elsősorban, hogy változzanak, máskülönben elveszítik az ő szavazataikat. Mint mondta, elég monolitikus a Fidesz belső vitakultúrája, ő azonban ragaszkodik a véleménye elmondásához.

Szerinte azzal tesz jót, ha felhívja a figyelmet a kockázatokra, és a Fidesz vezetői jobban járnak azzal, ha most szembesülnek ezekkel, minthogy 2022-ben a választási vereségen zokogjanak.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.