Milliárdos befektetések után csökkentik a dolgozói létszámot a Lázár János által felügyelt Mezőhegyesi Ménesbirtokon

2019. szeptember 3., 17:06

Szerző:

A Mezőhegyesi Ménesbirtok 2016-os visszaállamosításakor még Farkas Sándor – aki kormánymegbízottként felügyelte a gazdaságot – ígérte meg, hogy az akkor meglevő létszámmal működik tovább a majdnem tízezer hektáros birtok. Komoly állami támogatást kapott a társaság, a jövő mégis kétséges a vezetők szerint korszerűtlen üzemnél – írja a hvg.hu.

Már 2016-ban lehetett tudni, hogy legalább tízmilliárd forintot szán az Orbán-kormány az állami tangazdaság feltuningolására. A fejlesztések meg is kezdődtek, igazán látványosan Lázár János volt kancelláriaminiszter megjelenésével indultak el az építkezések. Az elmúlt két év alatt a cég legnagyobb dobása a vetőmagüzem visszavásárlása volt. Az állam ekkor 3,8 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a cégben. Augusztus elején közölte a cég, a közeljövőben további fejlesztések is elindulnak.

A humánerő terén is változások vannak. Lázár megérkezése után egy Mezőhegyesen jelentősebbnek számító elbocsátást hajtottak végre, miközben a vezetői létszám is ingadozott. A birtoknak 14 vezetője volt még 2018 januárjában, majd az év utolsó negyedévében mindössze három. Jelenleg nyolcan igazgatják az állami mezőgazdasági céget.

A dolgozók egy részét már tavaly januárban elküldték. Most a vetőmagüzem részeként átvett takarmánykeverőt állítják le, emiatt nagyjából harminc ember elbocsátása várható.

Fotó: Facebook/Lázár János

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság vezérigazgatója, Papp István azt válaszolta a hvg.hu érdeklődésére, hogy  a takarmánykeverő korszerűtlen, a későbbiekben ezt is korszerűsítik. Mivel az új tehenészet jobb minőségű, de kevesebb takarmánnyal képes gazdaságosan működni, ezért a fejlesztés befejezéséig külső cégtől vásárolják a takarmányt.

A negyedéves beszámolók szerint tavaly a második negyedévben 478 alkalmazottat számoltak, az idei évnek ugyanerre a időszakára 471. Ebben viszont már a megvásárolt francia vetőmagüzem dolgozói is benne lehetnek, amely az Opten adatai szerint 67 dolgozót foglalkoztatott.

Így számolva tavaly óta nagyjából hetvennel csökkent az állami cégnél a dolgozók létszáma.

Kovács Sándor, a cég üzemi tanácsának vezetője szerint az elbocsátottak többsége már el is helyezkedett, vagy nyugdíjba vonult, várhatóan a takarmánykeverő részlegnél is ez várható majd.

Félszáz dolgozó elbocsátása soknak számít egy Mezőhegyes nagyságú városban, ahol majdnem 3500 az aktív korúak száma. Ugyanakkor, az állami gazdaságban, ahogy a vezérigazgató is írta, a fejlesztések és a versenyképes működés miatt volt szükség a létszám-csökkentésre.

Idén májusban 800 millió forintos közbeszerzési felhívás is megjelent a ménesbirtokon tervezett luxusberuházások miatt, de Lázár János azonnali hatállyal visszavonatta a kiírást.

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.