Langyos kezdéssel indult a forró ősz

Négy nagy szakszervezeti konföderáció tüntetett a parlament előtt, élőláncot vonva az országgyűlés köré. A szakszervezetisek és a szimpatizánsok a munkavállalói jogokért, az új Munka Törvénykönvye ellen tüntettek és petíciót adtak át a négy parlamenti párt frakciójának.

2011. szeptember 12., 16:15

Tíz óra körül még csak pár száz ember lézengett a Kossuth téren, de 11-kor már majdnem teljes létszámban, 3000 szakszervezeti aktivista és nézelődő állt, a régi május 1.-re emlékeztető sorfalban a Kossuth téren - tudósított a helyszínről a

Kettős Mérce blog.

Délben a hangosbeszélő felszólította a tüntetőket az élőlánc megalkotására a munkavállalói jogokért és a megszorítások ellen, majd hosszan a jelenlévő szakszervezetek nevét sorolták. Megtudhattuk, hogy még a cigányzenészek is jelen vannak szakszervezeti szinten, de egészségügyi, belügyi dolgozok tanárok és egyszerű munkások is képviseltették magukat. Kicsit furcsa volt az 50-70 szakszervezeti konföderáció felsorolása, a 3000-es tömeghez, de tudjuk be a munkaidőben történt rendezésnek.

Fél 1-kor a szakszervezetek átadták a petícióikat a képviselőknek. Először az MSZP, majd a Fidesz-frakció vette át, ez utóbbi szerény ellenszenvtől kísérve. Az LMP kis kurjongatásokkal (itt kell megjegyezni, hogy Schiffer volt az egyedüli aki kiment a tüntetőkhöz is, elbeszélgetni velük), a KDNP óriási füttykoncert közepette, és a Jobbik a belügyi dolgozok hangorkánjától kísérve.

A petíciók átadása után a színpadon a szakszervezeti vezetők beszámoltak a találkozóról, magukat oroszlánnak aposztrofálva mondták el a semmi meglepőt, mindenki készséges, mindenki szereti őket.

Majd fél 2 körül elkezdett oszladozni a tömeg, elindultak az emberek haza.