Jelentés a Lánchídról: bármikor átlyukadhat a járdalemez, lehet, hogy be kell tiltani a gyalogosforgalmat

2020. június 18., 11:12

Szerző:

Csak remélni lehet, hogy a komplex hídfelújítás megkezdéséig nem nem történik nem várt esemény a hídszerkezetben – erre a megállapításra jutott áprilisban az Msc–Főmterv konzorciuma a Lánchíd hídszemléjéről készített jelentésében.

A vizsgálatsorozatot – amelynek több beszámolója is a Világgazdaság birtokába került – a Budapest Közút Zrt. rendelte meg.

A jegyzőkönyv szerint a híd jelenlegi állapotában

nagyon nehéz bármilyen prognózist adni, hogy mikortól várható a romlási folyamat egy intenzívebb, balesetveszélyesebb szakaszba fordulása.

Az öttonnás össztömeg-korlátozás minden bizonnyal hozzájárul a Lánchíd állagromlásának lassulásához, de számítani lehet arra, hogy kisebb betondarabok lehullhatnak a szerkezetről.

A pályalemez vasbeton szegélybordáinak és az azokat alátámasztó acéltartóknak az általános korróziós állapota igen súlyos. A déli oldali járdalemezének gyorsuló romlása könnyen tömeges lemezbeszakadásba fordulhat át, ez pedig olyan mértékű balesetveszély rizikóját rejti, amely esetlegesen szükségessé teheti a hídi járdák lezárását a gyalogosforgalom elől.

A járdalemez bárhol és bármikor átlyukadhat, ennek pontos helye és ideje nem prognosztizálható

– írták.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.