Kudarcot vallottak a fideszesek, Erzsébetváros is elutasította a rabszolgatörvényt

2019. március 12., 20:09

Szerző:

Juhász Szabolcs, a Jobbik önkormányzati képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményben bejelentette, hogy Budapest VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata keddi ülésén megtiltotta a rabszolgatörvény alkalmazását a VII. kerületi önkormányzati cégekben. Vattamány Zsolt fideszes polgármester és a Fidesz-frakció tagjai nem támogatták az erre vonatkozó indítványt, az ellenzéki képviselők közül azonban mindenki igen, így az többséget kapott.

Az elfogadott határozat utasítja az önkormányzat tulajdonában álló cégeket arra, hogy ne alkalmazzák a rabszolgatörvény rendelkezéseit, azaz a naptári évenként 250 óra, kollektív szerződés esetén 300 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidő-keretet ne alkalmazzanak.

Korábban hasonlóan döntöttek a nem fideszes vezetésű önkormányzatok Szegeden, Dombóváron, Szombathelyen és ami Budapestet illeti, Pesterzsébeten is.

A fideszes parlamenti többség december 12-én jogszabályellenes módon megszavazta a rabszolgatörvény néven elhíresült Munka törvénykönyve módosítását, amelynek értelmében a munkáltatók évi 400 óra túlórára is kényszeríthetik a munkavállalóikat, 12 hónap helyett 36 hónap áll a rendelkezésükre, hogy odaadják az ezért a munkáért járó pénzt.

Az Erzsébetvárosra váró polgármester-jelölti küzdelmekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.