Köves Slomó: Siklósi Beatrix kinevezése a Kossuth Rádió élére továbbra is elfogadhatatlan

2020. január 30., 19:35

Szerző:

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója Köves Slomóra hivatkozva nevezte alaptalannak a Kossuth Rádió csatornaigazgatójává kinevezett Siklósi Beatrixot érő vádakat. Az EMIH vezető rabbija ezt követően a Neokohnnak nyilatkozva egyértelműen elítélte Siklósi kinevezését.

Siklósi Beatrix kinevezése ellen több zsidó szervezet, köztük a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) is tiltakozott nyílt levélben, kifogásolva, hogy nem elég elfogulatlan és antiszemita tartalmakat terjeszt.

Papp Dániel a szervezetnek írt levelében közölte: mélyen egyetért a szervezettel abban, hogy az antiszemitizmusnak még csak megtűrt helye sem lehet a közéletben; a közszolgálati médiában és a kereskedelmi csatornákon is a leghatározottabban fel kell lépni ellene.

„Magyarországon ebben közmegegyezés van, ezért is alakulhatott ki hazánkban a polgárok és a történelmi egyházak között együttműködés. Biztosíthatom Önöket arról, hogy a közmédia is ezen elvek mentén marad - mondta az MTVA igazgatója, aki szerint váratlanul érte a nyílt levél, „amelyet több szervezet jegyzett, és amely az egyik legkiválóbb munkatársunkat érinti.

„Különösen azért, mert a Siklósi Beatrix által korábban vezetett M5 kulturális csatorna műsorában, többek között maga Köves Slomó vezető rabbi is tiszteletét tette, nem említve semmilyen kifogást, problémát Siklósi Beatrix személyével kapcsolatban” – jegyezte meg a vezérigazgató.

Köves Slomó ezután reagált Papp Dániel kijelentéseire:

„Jómagam mind személyesen, mind intézményesen Siklósi Beatrix összes korábbi – és legutóbbi – kinevezéseit elfogadhatatlannak tartom és tartottam. A rám történő nyilvános hivatkozást a leghatározottabban utasítom vissza és kikérem magamnak”.

Az EMIH vezető rabbija hozzátette:

„Az esetenként Szálasi-idézetekkel nyitó Éjjeli menedék című műsor szerkesztőjének, Siklósi Beatrixnak a nézeteit egyaránt érzékletesen szemléltetik munkásságának rasszista és antiszemita képvilága, a Kuruc.info-n hirdetett Magyar Média Iskola, vagy a tokajhegyaljai zsidó zarándokokkal kapcsolatban tett Facebook-bejegyzései. Egy olyan ember, aki korábban a holokauszt-tagadó David Irvinggel, Budaházy Györggyel, Ifj. Hegedűs Lóránttal készített műsort, semmilyen formában nem alkalmas a közmédia szolgálatára”.

Köves Slomó
Fotó: Bazánth Ivola

„Ha a nehezen félreérthető korábbi megnyilvánulásaival és szakmai munkásságával kapcsolatban akár személyes, akár közéleti közölnivalója van a Kossuth Rádió új csatornaigazgatójának, akkor erre bizonyára számos lehetőség áll rendelkezésére. Mindennek azonban nem sok kapcsolódása van ahhoz, hogy egy rabbit meghívnak a köztévébe, és ott a közelgő Peszach zsidó ünnepről mesél, amint ez az inkriminált M5-ös szereplés esetében történt” - mondta Köves Slomó.

„Bízom benne, hogy nem nekem kell egyértelművé tennem a MTVA vezérigazgatója számára, hogy a közmédia nem a kinevezett szerkesztők és főszerkesztők hitbizománya, hanem a közé. Egy vallási vezető meghívása a közmédiába nem személyes szívesség, kegy, hanem közfeladat-ellátás, amit egy felelős vallási vezető feladatának megfelelően a képviselt értékek hirdetésére használ” - tette hozzá a rabbi.