Kövér László lesújt, félmillió forinttal büntetné a Polt Péterből bohócot csináló Tordai Bencét

Továbbra is magasról tesz a szólásszabadságra az Országgyűlés fideszes elnöke.

2018. november 22., 08:37

Szerző:

Összesen 504 900 forintos bírságot javasol kiszabni Kövér László házelnök Tordai Bencére, a Párbeszéd parlamenti képviselőjére, amiért Tordai egy novemberi parlamenti ülésen bohócnak nevezte Polt Pétert, majd telefonjával levideózta, ahogy egy bohócorrot visz oda neki - tudta meg az Index. A nevezetes ülésen az ellenzéki politikus az azonnali kérdések órájában kérdezte meg Polt Pétert, hogy miért nem nyomoz érdemben az ügyészség sem a vízumgyártó Kiss Szilárd, sem Orbán Viktor kormányfő vejének volt cége, az Elios ügyében.

Kövér azonban ismét arra a következtetésre jutott, hogy az Országgyűlésben nincs helye a szólásszabadság Alaptörvényben rögzített jogának, holott a strasbourgi emberi jogi bíróság már 2016-ban is jogerősen kimondta, hogy véleménnyilvánításért egyetlen parlamenti képviselőt sem lehet pénzbüntetésre ítélni, akkor sem, ha ezt szemléltető eszközzel teszi.

Kövér László
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A házelnök szerint a vélemény kifejtésének e „nonverbális módja” megsértette az Országgyűlés rendjét, ráadásul „az Országgyűlés tekintélyének súlyos sérelme is megállapítható, hiszen a nagy nyilvánosság előtt tanúsított provokatív magatartás alkalmas volt arra, hogy jelentős mértékben csorbítsa a plenáris viták – közügyek megvitatásához méltó – színvonalába vetett közbizalmat.

Szavaiból az következik, hogy a házszabály vonatkozó részét továbbra is gumiszabályként alkalmazza, és saját véleménye alapján ítéli el az ellenzéki képviselőket azok véleménynyilvánítása miatt.

Tordai büntetését csütörtökön tárgyalja a Házbizottság. A fideszes többség miatt borítékolható, hogy megszavazzák Kövér javaslatát. A Párbeszédnek nem ez az első nagyobb büntetése Kövértől. 2017-ben Áder János köztársasági elnök beiktatásán Szabó Tímea egy bajszos marionett figurával bábozott, hogy megmutassa, szerinte az emberek mit gondolnak Áderről. Kövér ezért közel 250 ezer forintra büntette.

Miután a parlament megszavazta ezt a büntetést, Szabó a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért, ahol még nem született döntés az ügyben.