Kovács Zoltán: A Facebook alapvetően fake newst terjesztő felület

2019. április 8., 09:24

Szerző:

A Fidesz kedvenc agytrösztje, a Századvég Alapítvány a múlt héten kiadott egy jelentést arról, hogy Magyarországon állami kézbe kellene venni a Facebookot, mert a közösségi oldalak „cenzúrája” morálisan védhetetlen, és lábbal tiporja a szólásszabadság elvét. Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár ezután beugrott az alapítványi elnök, G. Fodor Gábor A nyolcas címen futó műsorába. Ami a Facebookot illeti, a következő párbeszéd hangzott el:

– K. Z.: Az elmúlt időszakban különös hangsúlyt kapott a fake news, a cybersecurity és a fair választások lebonyolítása. Próbálunk képet találni, hogy mi rajzolódik ki a brüsszeli intézményes kavarásból, és ott egészen fura dolgok zajlanak.  

– G. F. G.: – Mi rajzolódik ki?

– K. Z.: Például az, hogyan kell a Facebookkal vagy ezekkel a nagy, alapvetően fake newst terjesztő vagy annak terjesztésére alkalmas felületekkel bánni, miközben pontosan tudjuk, hogy a fake news terjesztése egyáltalán nem egyetlen országhoz – ugye itt Oroszország-mánia vagy -fóbia van inkább –, hanem mindenki teszi.

G. F. G.: – Álljunk meg egy pillanatra. Ez egy eretnek gondolat, nem? 

K. Z.: – Ez a valóság, hiszen azt látjuk... Tehát nem lehetünk naivak. Ha valaki befolyásolni akarja az egyébként gyenge és kiszolgáltatott európai kontinens közvéleményét, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem csak az oroszok teszik.

Az nem világos, hogy G. Fodor Gábor provokálni akart-e az eretnek gondolatról szóló megjegyzéssel, és arra célzott, hogy ha mindenki, akkor az Orbán-kormány is fake newst terjeszt, de kockáztassuk meg, hogy igen. A párbeszéd 25:15-nél kezdődik: